Dolby a Philips mají další "glasses-free" 3DTV

vydáno 19. 4. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma 3D, Televizory | 1 komentář

Tagy: 3D, 3DTV, Dolby, Dolby 3D, Philips

Dolby na letošním NAB představilo další 3D televizor, k jehož sledování ve stereoskopickém režimu nepotřebujete brýle. Na rozdíl od Toshiby, která s podobnou technologií vyrukovala již před několika měsíci a zanedlouho s ní jde na trh, však Dolby ve spolupráci s Philipsem připravil také 3D standard, který by se měl postarat o dostupnost 3D na dalších zařízeních menších uhlopříček (tedy především mobilní telefony a tablety).

Dolby a Philips 3D

Kouzlo prototypu z dílen Dolby a Philipsu spočívá v tom, že je před displejem posazen plastový panel, který rozděluje světlo několika směry. Díky tomu má 3DTV rovnou 26 pozorovacích úhlů a jak z ní z úst těch, kteří zařízení viděli na vlastní oči, 3D v podání této televize vypadá opravdu výborně.

Zásluhu na tom samozřejmě má také samotný panel. Stejně jako v případě již zmíněné Toshiby, která umí podobné glasses-free 3D, má i výrobek Dolby a Philipsu quad-HD rozlišení. Ačkoliv se tedy část světla láme jiným směrem, k divákovi by se měl dostat Full HD 3D obrázek.

Ani jedna společnost nebyla na NAB schopná říct, kdy by se mohl podobný televizor objevit na pultech obchodů, spekuluje se ale o příštím roce. Samozřejmě to zprvu nebude levná technologie a skončí jen v obývácích bohatších jedinců, přesto ale ze všech stran zní, že pokud je ve 3D nějaká budoucnost, je to ve spojení s podobnými glasses-free 3D zobrazovači.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Dolby a Philips mají další "glasses-free" 3DTV

Vložil Radek (bez ověření), 21. Duben 2012 - 20:28

Obrázek uživatele Radek

Jsem na praxi ve VW, a máme tady tuhle TV od Philipsu na oddělení, nevim ani k čemu… Každopádně příliš nadšený z toho nejsem. Je opravdu problém se přesně vlézt do polohy abyste viděli 3D, cca 1 cm široký pruh na 3 metry vzdálenosti od TV. Na testovacím videu od nich navíc při každé změně záběru (zřejmě jiné nastavení kamery?) musí člověk znovu „naladit“ pozici pohledu. No řekněte mi kdo z vás by vydržel koukat na film s hlavou zatuhlou v prostoru na jednom místě. Po pár minutách mi to stačilo… Na druhou stranu bylo dost vtipné sledovat kolegy jak každou chvíli museli „přeladit“ polohu hlavy :D