Footloose: Tanec zakázán (mini recenze Blu-ray)

vydáno 29. 3. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, Footloose, Footloose: Tanec zakázán, recenze

Footloose: Tanec zakázán (Footloose, 2011) (Blu-ray)

Ačkoliv se nám to marketing snažil nakukat, Footloose z produkce slavné hudební stanice MTV není primárně o tanci, spíš o lásce k němu a o tom, jaké to je být teenager. Film vypráví o mladíkovi, který se po smrti matky stěhuje z velkoměsta do zapadákova, kde jakási rada schválila zákon, jenž zakazuje veřejné tančení. A jelikož je hlavní hrdina rebel, postaví se proti zákonu, párkrát zběsile zatančí a sbalí farářovu dceru, což se nezdá jako moc velký problém.

Tanec tu hraje vedlejší roli a i když je těch několik vystoupení režijně zvládnutých dobře, moc si ho neužijete. Stranou toho, že se jedná o film pro teenagery, působí Footloose trochu natvrdle, protože stejně jako se jeví absurdně myšlenka zákazu tance, stejně debilně působí i fakt, že z obyvatel vesničky, v níž se film odehrává, chce tančit úplně každý teenager – a Footloose se v tom bere zcela vážně, nesnaží se o nadhled. Každý tu umí vrtět zadkem lépe než Shakira a všichni tu utvářejí formace jak ze spartakiády.

Footloose (2011) Footloose (2011) Footloose (2011) Footloose (2011)

Desítky dalších FullHD screenshotů v PNG najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Absurdní námět vynahrazuje fakt, že je film dobře zrežírován a vyloženě nehapruje. Kdo potřebuje ke spokojenosti trochu toho herectví, nabídne se mu překvapivě dobrý Dennis Quaid a dáma, jíž mnozí považovali za mrtvou: Andie MacDowell. Footloose je však především o mládí. To je tu krásné, divoké, vzpírá se zákonům a trochu legračně se pokouší připomínat Pomádu. Nebo samozřejmě původní Footloose s Kevinem Baconem (1984). Jde mu to jen podobnou naivitou. Nenadchne, neurazí.

Technické provedení

Footloose je pár týdnů stará záležitost, nikoho tedy nepřekvapí, že se jedná o technicky precizní přepis. Ostrost dává vyniknout příjemné vrstvě zrna (ačkoliv se jedná o film pro mládež, překvapivě nesmrdí DNRkem nebo podobnou hrůzou) i výborné drobnokresbě – ta občas opravdu oslňuje. Pleťovky a barevný přenos vůbec jsou skvělé a jedničku s hvězdičkou si zaslouží i špičková stínokresba, která vyniká i na expozičně náročnějších scénách (temnější popředí, světlejší pozadí).

Další podrobnosti o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Kvalitní a velice konstantní kontrast sice do obrazu nepouští žádnou černou, nicméně Footloose vypadá přesně tak, jak by moderní Blučko vypadat mělo. Což o zvuku platí jakbysmet, i když se zdají rozdíly mezi dialogovými a hudebně podkreslenými scénami možná až moc veliké. Takže bacha na sousedy.

Bonusy

  • Audiokomentář režiséra Craiga Brewera (bez CZ titulků)
  • Skok zpět: Natáčení Footloose (14m:46s, HD, CZ titulky)
  • Hvězdy filmu Footloose (12m:59s, HD, CZ titulky)
  • Jak tančí hvězdy Footloose (12m:39s, HD, CZ titulky)
  • Vystřižené scény (06m:54s, HD, CZ titulky)
  • 3 Hudební videa (HD)
  • Rapování s Footloose (02m:01s, HD, bez CZ titulků)

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Footloose: Tanec zakázán (mini recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 29. Březen 2012 - 21:32

Obrázek uživatele Martin

599 Kč. No, nekup to, když je to tak levný.