Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 (recenze)

vydáno 11. 4. 2013 | autor Tomáš Jirásko | sekce Recenze | téma IT a software | 18 komentářů

Tagy: N-router, N600, router, TP-Link, Wi-Fi

S rostoucím počtem tabletů, které doplňují domácí notebooky, je stále důležitější zvolit pro svoji síť vhodný router, který zvládne posílat megabity dat nejenom po drátech, ale také vzduchem. A to i v prostředí husté zástavby měst, kde není o sousední překryv jiných sítí rozhodně nouze.

Tentokrát jsem si z nabídky na trhu vybral parametrově zajímavý TP-Link TL-WDR3600, který spadá do kategorie označované N600. Jde tedy o Wi-Fi router pracující v pásmech 2,4 a 5 GHz, kde v každém dosahuje teoretické propustnosti 300 Mbit/s (300 + 300 = 600; z toho tedy N600). TP-Link navíc i u tohoto modelu drží tradiční cenovou politiku, díky níž ve většině případů jeho produkty vycházejí minimálně jako výhodná koupě.

TL-WDR3600

Černá třitisícešestistovka nepřišla minulý rok na svět sama, má ještě výkonnějšího sourozence v podobě modelu WDR-4300 se třemi anténami, který v pásmu 5 GHz zvládne 450 Mbit/s (N750). Nabízí také lepší možnost nastavení některých parametrů sítě (byť ani tento router neumí Guest síť) a může sloužit i jako server pro webovou kameru, ale tahle nadstavba samozřejmě něco stojí. Pro běžný provoz se alespoň papírově jevila 3600 jako vyváženější z hlediska výkon/cena.

Router nabídne tradiční konfiguraci portů – 1× WAN + 4× LAN (všechny 10/100/1000 Mbit/s), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n a 2× USB 2.0. Konfigurace z technického hlediska proběhla dobře, nicméně mi vadila absence českého rozhraní. I když lze předpokládat, že člověk instalující router má potřebné znalosti, může jít o kamaráda nebo známého, který není vždy po ruce a občasným „uživatelským“ zásahům se prostě nevyhnete. Obvykle je nutné něco rychle nastavit a druhá strana technikou nedotčena je natolik ve stresu, že z ní bývá obtížné dostat i v jaké záložce rozhraní se právě nachází. Pro připojení k bezdrátové sítí se nabízí i funkce QSS (WPS), která podobnám postupem jako připojení Bluetooth, umožňuje „spárovat“ zařízení do sítě. Pokud vím, nikdo z redakce ji (kromě testů) nepoužívá, protože dáváme přednost tradiční konfiguraci. Navíc sice nejnovější routery tlačítko QSS (WPS) mají, ale totéž nelze říct o zařízeních, která budete do sítě chtít připojit. V případě, že zařízení nemá QSS tlačítko, následuje tradiční metoda s využitím PINu, a to už k zadání uživatelské jména a hesla je skutečně malý kousek.

TL-WDR3600

Ale zpět k samotnému routeru. Ten je osazen čipem Atheros AR9344 a hardwarovým NATem, takže jsem očekával pouze malé rozdíly v propustnosti z hlediska připojení WAN-LAN a LAN-LAN. V konfiguraci s příchozími daty přes WAN port se pohybovala průměrná rychlost na hranici 931 Mbit/s, v případě přenosu uvnitř sítě šlo pak o 940 Mbit/s. Pro domácí síť s dvojicí desktopů, domácím NASem a připojenou Smart TV naprosto dostačující. Kromě tradičních RJ-45 portů (ethernet) může router sloužit jako share/FTP/media server a print server díky dvojici USB portů. Na ty lze připojit externí pevný disk nebo tiskárnu. V případě FTP/media serveru však s testovanou verzí firmwaru nebylo možné sdílet celý disk, ale bylo nutné nastavit sdílení po jednotlivých složkách.

TL-WDR3600

Důležitější se však v dnešních dnech stává bezdrátová síť. Kromě notebooků k ní doma připojujeme telefony, tiskárny, AV techniku, prostě všechno co má Wi-Fi rozhraní. Početnější rodina tak nemá problém zatížit síť desítkou zařízení. Pro test jsem použil notebooky osazené Intel Advanced-N 6235 i 6300 a porovnal jak příchozí (WLAN-LAN), tak odchozí komunikaci (LAN-WLAN) v obou pásmech 2,4 GHz/5 GHz na vzdálenost 10m. V odchozím směru (z notebooku do routeru; LAN-WLAN) router jel rychlostí 78/120 Mbit/s (2,4/5 GHz), u WLAN-LAN pak 83/117 Mbit/s. Při vytvoření sítě 3 souběžně komunikujících notebooků si router udržel svůj výkon. Výsledná čísla byla 70/118 a 83/108 Mbit/s a sledovaný film běžel plynule. Podobné hodnoty jsem dostal i při provozu jednoho notebooku přes cihlovou příčku. Pro srovnání – bitrate Blu-ray disků je 40 Mbit/s, 720p ripy se pohybují okolo 10 Mbit/s a seriálové HDTV do 2 Mbit/s. Pokud máte ovšem na domácí síti náruživé hráče on-line her, zvolte raději model 4300, který proti TL-WDR3600 umožňuje prioritizaci portů a programů, takže máte možnost se vyhnout dalšímu zvýšení pingu v domácí síti.

TL-WDR3600

Dvoupásmový TL-WDR3600 je velmi dobře vybavený router se všemi potřebnými nástroji pro provoz běžné domácí sítě s vyšším multimediálním provozem, s dostatečnou propustností i na větší vzdálenost a za slušnou cenu. Po zakoupení lze standardní 2letou záruku prodloužit registrací na 5 let. Levnější alternativou od stejného výrobce pro vás může být TL-WR1043ND, který má ale nižší výkon (pouze pásmo 2,4 GHz), nebo dražší a vybavenější již zmiňovaný TL-WDR4300.

Základní údaje

Standardy Wi-Fi: IEEE 802.11a/b/g/n
Rozhraní: 4× RJ-45 (LAN, 10/100/1000 Mbit/s), 1× RJ-45 (WAN, 10/100/1000 Mbit/s), 2× USB 2.0
Anténa: 2× odnímatelná všesměrová
Přenosová rychlost: až 300 Mbit/s (2,4 GHz), až 300 Mbit/s (5 GHz)
Vysílací výkon: < 20 dBm (EIRP)
Zabezpečení Wi-Fi sítě: 64/128-bit WEP, WPA / WPA2, WPA-PSK / WPA2-PSK šifrování
Podpora WAN: Dynamic IP/ Static IP/ PPPoE/ PPTP (Dual Access)/ L2TP (Dual Access)/ BigPond
Rozměry: 243×160,6×32,5 mm
Cena: 1 791 Kč

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

TP Vision by příští rok mohl uvést 4 řady OLED TV Philips

TP Vision by příští rok mohl uvést 4 řady OLED TV Philips

Kromě dvou nových řad OLED TV série 9 by TP Vision …

World X-Photographers v Praze

World X-Photographers v Praze

Výstava X-Photographers přináší do Česka jedinečnou …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil Jarry (bez ověření), 11. Duben 2013 - 14:47

Obrázek uživatele Jarry

Dobrý den, tohle je spíše než do diskuse tak poznámka pro autora či provozovatele HD magu, prosím , pro mě a doufám i pro řadu jiných pravidelných čtenářů o Bd a fimech na nich vydávaných jsou stránky HD magu především o tomto, pokud si chci přečíst například o foťáku, nebo bohužel dnes o kvalitním routeru, tak nebudu navštěvovat HD Mag, ale jiné zdroje primárně určené pro tento sektor zboží. Když už se informace nevztahují k filmu, Bd vydání a provedení atd, a máte potřebu psát o technice, tak prosím zase jen o buď zvukové nebo obrazové primárně určené ke sledování audia a videa. Informací o foto, počitačové a jiné technice je spousta, informací o Bd filmech, provedeních, recenzích zvuku a obrazu je bohužel jak šafránu, dělejte prosím to , v čem jste dobří a to kvůli čemu máte stále ještě dostatek pravidelných a každodenních čtenářů. S pozdravem Jarry

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil tjirasko, 11. Duben 2013 - 18:55

Obrázek uživatele tjirasko

Dobrý den, začnu pro Vás, doufám, pozitivně – nehodláme omezovat současné množství BD tématiky a pokrytí – to zůstane zachováno, takže z hlediska počtu o nic nepřijdete. To, co Vás zřejmě nepotěší je fakt, že s technikou se ale budete setkávat častěji (tedy pokud nás budete i nadále navštěvovat). Pokud se podíváte do hlavičky loga, HDmag nebyl nikdy zamýšlen jako čistě filmový web. Z jednoho prostého důvodu. V celém potravním řetězci výroby/distribuce/prodeje BD titulů není generována taková marže, která by dovolila „pustit“ dostatečné množství inzertních (marketingových) peněz do webu s podobnou strukturou a poměrem obsahu jako má současný HDmag. Tím nepřímo objasňuji proč je … Informací o foto, počítačové a jiné technice je spousta… a proč se nikdo moc neobtěžuje psát v takovém záběru o BD titulech jako my – prostě se jim to nevyplatí. U techniky se zaměříme především. jak sám navrhujete na zobrazování obsahu, příští týden to bude třeba projektor a TV, ale rozhodně se nebudeme vyhýbat ani dalším přízemnějším oblastech jako jsou třeba právě routery – současná technika je síťová a málokteré zařízení dnes nepřipojíte do domácí síťě. Ano, čekají nás změny a rozhodně se nemusejí líbit; některé čistě pragmatické, některé jenom proto, že mám na věc jiný pohled, než předchozí šéfredaktoři, ale s jasným cílem – aby dostatek pravidelných a každodenních čtenářů měl i za pár let stále kam chodit. Zkuste to s námi ještě chvilku vydržet a pak si můžeme znovu napsat, zda jsme to úplně po…, zda jsou změny pro Vás přijatelné nebo co by chtělo třeba jenom upravit. Můj e-mail je tomas.jirasko@hdmag.cz . Tomáš Jirásko

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil Psema (bez ověření), 11. Duben 2013 - 21:18

Obrázek uživatele Psema

Jak píše Tomáš, z hlediska BD a filmů obecně se nic nemění. Stále platí recenze i novinky, a díky rozšíření obsahu o techniku (která mimochodem byla součástí HDmagu odjakživa a jen se k ní obsahově vracíme) bude pro nás, kteří píšeme o filmech, více prostoru pro speciální články a témata. :)

Takže naopak, HDmag nejde o kelu, ale by se měl ještě více rozvinout a ve výsledku nabídnout víc pro všechny. A příští týden bude po stránce zmíněné vizuální techniky víc než štědrý.

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil KARLOS (bez ověření), 11. Duben 2013 - 22:09

Obrázek uživatele KARLOS

Jen technická… Do obsahu a struktury článků na HDmagu nijak názorově zasahovat nechci, co číst nepotřebuji, to taky číst nebudu…

Bylo by ale fajn, kdyby se trochu utřepala systematika třídění článků a celkově pojetí homepage. Je to mírně řečeno chaos a zvýšení technických příspěvků to ještě víc drolí do podoby, která je i pro pravidelného čtenáře poměrně matoucí. Neberte to jako hubování, spíš předmět k zamyšlení v momentě, kdy by se uvažovalo o redesingu..

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil tjirasko, 11. Duben 2013 - 22:58

Obrázek uživatele tjirasko

Au, trošku nám sypete sůl do rány :-) Ale ano, je to skutečně mírně řečeno, víme o tom a zapřemýšlíme jak a zda to v současném systému bude dostatečně možné. Jinak redesign je samozřejmě bezkonkurenčně na prvním místě našeho „wishlistu“. Tomáš

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil Hankster (bez ověření), 11. Duben 2013 - 15:29

Obrázek uživatele Hankster

Zrovna nastala situace pořízení nového routeru, takže se mi článek přesně hodil. Díky

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil Jarry (bez ověření), 12. Duben 2013 - 11:39

Obrázek uživatele Jarry

Dobrý den, jsem rád, že se o tématu náplně a obsahu diskutuje. Asi z mého prvního příspěvku je jasné , za jaký mančaft, řečeno sportovní terminologií, kopu. Hd Mag jsem si před lety našel jako stránky, které jsou prostě primárně určeny lidem mého ražení, tedy snad kvalitářům, snad sběratelům filmů vydávaných především na Bd, které zajímá provedení, kvalita obrazu a zvuku… Proti technice nemám nic, ba právě naopak!Ale přinášejte osvětu a informace co nejblíže danou audiu a videu. Přinášejte informace ze světa audia a videa, domácího kina,přineste osvětu jak co zapojit, umístit,atd. Pro mě a pokud na tyhle v podstatě ojedinělé stránky chodí stejně založení lidé jako já, je prostě informace o foťáku a reuteru informace plonková,pokud se budu o tomto chtít informovat, tak si vše najdu na tematicky blízkých stránkách které tady nebudu uvádět.Jsem váš pravidelný čtenář, kdyby mi na obsahu nezáleželo, tak se do takovéto polemiky či diskuse jednoduše pouštět nebudu. S pozdravem Jarry

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil marko (bez ověření), 12. Duben 2013 - 12:02

Obrázek uživatele marko

mam podobny nazor, tiez som pravidelnym citatelom tejto stranky…

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil th0ca (bez ověření), 12. Duben 2013 - 17:04

Obrázek uživatele th0ca

I me, jako staleho navstevnika, zajima vse co se tyka filmu a video a audio techniky a rad si to prectu i tady. Napr. a to uz jsem zde psal pred nejakou dobou, bych rad videl clanek o rozdilech aktivni a pasivni 3D technologie. To si myslim na tenhle web sedne jak prdel na hrnec. O wifi routerech tady fakt cist nechci.

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil tjirasko, 12. Duben 2013 - 21:22

Obrázek uživatele tjirasko

Díky všem za reakci a jsem skutečně rád, že s tímto webem žijete. Proto si dovolím v následujících řádcích napsat některé věci, které se vám asi nebudou líbit, ale jsem dalek toho mlžit. Současná AV a IT technika se hodně sbližují a současnou tématikou číslo 1 jsou domácí sítě, a to i z hlediska hodně konzervativních AV výrobců. Proto rovnou říkám, že s routery, mediaplayery, NASy a podobnými síťovými krámy se na HDmagu budete setkávat i nadále – ne každý den/týden, ale budou zde podobně jako TV, AV receivery, domácí kina, projektory, kamery, foťáky a samozřejmě BD filmy. Náplní HDmagu se stane vše, co alespoň trochu s audio/video tématikou souvisí, včetně sítí. To jsou totiž témata a oblasti, která ve skutečnosti platí vznik oněch skvělých BD recenzí, kvůli kterým sem chodíte. Jarry psal, že až bude něco chtít vědět o technice, půjde na jiné weby – já to záměrně otočím. Kam půjdete z těchto webů, až si budete chtít přečíst recenzi BD filmu, na HDmag? Ale ten už nemusí existovat, protože výrobci techniky financují (byť ne přímo, ale reklamou) pouze „technický“ web. Kdo myslíte, že má zájem financovat BD recenze? Téměř nikdo. AV značky synergii mezi technikou a samotnými filmy opomíjejí, filmový průmysl se soustředí na kinopremiéry a distributoři disků rozhodně nějak výrazně velký marketingový rozpočet také nemají – a pokud ano, vyplatí se jim z hlediska jejich byznysu raději podpořit channel; tedy prodej (ať investicemi do POS, zalistováním titulu apod.). Aby bylo jasno, nepláču :-), v oboru dělám přes 20 let, takže to je jenom shrnutí, v jakém prostředí podnikáme. Prostě, i kdybychom nechtěli, současná tvář HDmagu jako „pure BD“ je neudržitelná, tedy na výběr jsou pouze dvě věci – nic neměnit a zůstat u současné tváře i obsahu a tiše sledovat jak v dlouhodobém výhledu jdeme někam, nebo přijít s byť v řadě případů bolestnými a u části současných čtenářů nepopulárními změnami, které nám i nadále umožní fungovat při zachování unikátního obsahu věnovaného BD. Zatím máme za sebou dva „jiné“ články, já završuji první týden jako šéfredaktor a čeká nás řada článků i formátů, které potřebujeme vyzkoušet. Změny budou postupné, a pokud se vám cokoliv nebude líbit nebo by podle vás mělo být něco jinak, napište mi do mailu, ne vždy se k diskuzím dostanu a nemusím být schopen na stránkách reagovat. Tomáš

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil th0ca (bez ověření), 14. Duben 2013 - 9:04

Obrázek uživatele th0ca

Paradni reakce. Dekuji ze se tomu tak venujete, ze nenapisete jako jedna nejmenovita dama od vas ( vazne jmeno nevim ;) at si teda jdeme jinam. Vas pristup je uplne jiny a takovy jaky.ma byt. Parada ;)

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil Anonym (bez ověření), 14. Duben 2013 - 10:39

Obrázek uživatele Anonym

ony by ani nevadily recenze na jinou nez AV techniku, spis mi vadi, ze se to neda cist. ten powershot nebyla zadna recenze, jen shitova predstavovacka produktu, pomalu jak placena reklama. dokonce to ani nemelo vlastni obrazky nebo to nejdulezitejsi, fotky z pristroje. tohle uz jsem ani necet. takovyhle krece v radoby zmene smeru jsou k nicemu, kdyz se vam borti i samotne zaklady zmeny. a jeste jedna vec, drive jsem tu chodil kazdy den, ted prijdu maximalne jednou za tyden, protoze nemate vubec pravidelne novinky, je to tu tematicky rozharane a osmdesat procent stranek lezi nevyuzitych. uprimne doufam, ze vam za tonikdo neplati

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil tjirasko, 18. Duben 2013 - 2:36

Obrázek uživatele tjirasko

Dobry den, mohl byste mi upresnit to drive, kdy se Vam tu libilo, abych se podival jak v te dobe vypadalo slozeni clanku a novinek. A v jejich pripade, Vy osobne preferujete pouze filmove novinky, AV techniku, ruznorodou skladbu? Ac je to mozna k nevire, skutecne me to zajima – jake by bylo podle Vas idealni slozeni tydenniho obsahu hdmagu?

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil brk (bez ověření), 14. Duben 2013 - 21:08

Obrázek uživatele brk

Mebudu hodnotit, jestli tu patří recenze routru, či nikoliv. Prostě tu je a tak si nemohu odpustit kritiku dané recenze po obsahové stránce. Router je zařízení, které typicky běží 24h denně, 7 dní v týdnu, … a u takové krabice mne v prvé řadě zajímá spotřeba. To že to protlačí 600Mbps vzduchem je sice fajn, ale za jakou cenu? V podobném článku silně postrádám magické slůvko Watt.

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil tjirasko, 18. Duben 2013 - 2:16

Obrázek uživatele tjirasko

V pořádku, díky i za tu kritiku, příště na to nezapomeneme – průměr 4,5 W, při zátěži tří zařízení 5,4 W, všechno v nku – vzhledem k tomu kolik mám v okolí aktivních sítí tak do úplného klidu je těžké ho dostat – nejnižsí spotřeba byla 3,9 W. ale to je spíše teorie.

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil MCSA Certification (bez ověření), 2. Červenec 2013 - 4:12

Obrázek uživatele MCSA Certification

MCSA Certification administer and troubleshoot network environments that are run on Windows server systems. This certification requires that you have a minimum of one to twelve months of experience with a network operating system, a desktop operating system, and an existing network infrastructure. The Microsoft Certified Systems Administrator (MCSA)70–685 Exam

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil Anonym (bez ověření), 17. Červenec 2013 - 12:02

Obrázek uživatele Anonym

Zdravím, chtěl bych Vás poprosit o nezávazné vyplnění krátkého dotazníku týkajícího se realitních kanceláří. Součástí dotazníku je i zajímavá nabídka. Předem děkuji za vyplnění. http://www.survio.com/…4G7U9Z4U4Y3K

Re: Kvalitní router pro domácnost: TP-Link TL-WDR3600 ...

Vložil Eliška (bez ověření), 2. Prosinec 2017 - 20:22

Obrázek uživatele Eliška

Výber routra je hlavne pre ľudí, ktorí sa v tom veľmi nevyznajú, dosť ťažký. Mne veľmi pomohol pri výbere tento test https://necenzurovane.sk/routery/. Som veľmi spokojná s routrom, ktorý sa umiestnil na prvom mieste v ich teste.

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Váš Gravatar účet pro tento e-mail bude použit pro zobrazení ikonky.