Microsoft bude podporovat Blu-ray

vydáno 12. 3. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma IT a software, Ze světa

Tagy: Apple, Blu-ray, HD DVD, herní konzole, Microsoft, MIX08, Sony, válka formátů, Xbox 360

Na konferenci MIX08, která se konala minulý týden v Las Vegas, zazněla zajímavá slova ohledně podpory vítězného HD formátu Blu-ray ze strany dřívějšího zastánce a propagátora konkurenčního HD DVD. Vyjádření přišlo naživo přímo od Steva Ballmera, CEO společnosti Microsoft.

Microsoft - logo

Ten řekl: „Už dříve jsme začali pracovat například na podpoře ovladačů pro Blu-ray zařízení v systému Windows. Svět udělal rozhodnutí, Toshiba udělala rozhodnutí a my také. Budeme podporovat formát Blu-ray takovým způsobem, který bude dávat smysl.“

Ballmer narážel na oznámení, ve kterém se Toshiba před několika týdny vzdala svého formátu HD DVD (viz Toshiba oficiálně potvrdila konec HD DVD). Microsoft přitom s Toshibou od počátku velmi úzce spolupracoval právě na HD DVD a souvisejících technologiích, například HDi.

Xbox 360 s HD DVD modulem

Microsoft se snažil HD DVD prosadit také pomocí své herní konzole Xbox 360, ke které začal dodávat externí HD DVD mechaniku. Ta sice udělala z konzole za poměrně slušné peníze přehrávač HD DVD filmů, ale jinak příliš na odbyt nešla – k samotnému hraní her totiž nebyla potřeba (pro Xbox 360 jsou hry na DVD) a hráči odmítali kupovat „zbytečnou“ periferii. Když bylo jasné, že válku formátů vyhrála Sony s Blu-ray, Microsoft svou externí jednotku bez váhání poslal ke dnu (viz Konec externí HD DVD jednotky pro Xbox 360).

Teď se samozřejmě spekuluje, jestli náhodou není v přípravě podobná externí Blu-ray jednotka pro konzoli Xbox 360. Tyto dohady jen potvrzují jednání, která Sony skutečně začala vést nejen s Microsoftem, ale také se společností Apple. Steve Ballmer ale takovou možnost popřel.

„Nejsou žádné plány na Blu-ray jednotku pro Xbox 360, nijak se k tomu nevyjadřujeme. Naše konzole si lidé kupují za účelem hraní her a my se budeme soustředit na poskytování největší kolekce špičkových herních titulů.“

Uvidíme. Jisté je, že žádné HD DVD už není a pokud Microsoft bude chtít podporovat HD, nezbývá mu nic jiného než Blu-ray. Leda že by se chtěl soustředit výhradně na placené downloady digitálního obsahu, k čemuž ale ještě nedozrál čas.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře