Nové digitální zrcadlovky Sony NEX-5 a NEX-3

vydáno 21. 5. 2010 | autor Sony | sekce Tiskové zprávy | téma Foto a video

Tagy: 1080i, Active Mode, Alfa, Alpha, APS HD CMOS, Auto HDR, AVCHD, BIONZ, CMOS, ECM-SST1, Exmor, FDA-SV1, fotoaparát, High Dynamic Range, LA-EA1, LCD, Live View, MPEG-4, NEX, NEX-3, NEX-5, Optical SteadyShot, SEL16F28, SEL1855, Sony, SteadyShot, Sweep Panorama, Sweep Panorama 3D, TruBlack, VCL-ECF1, VCL-ECU1, Xtra Fine, zrcadlovka

Sony - logo

Sony představuje kompaktní a snadno použitelné přístroje NEX-5 a NEX-3 s výměnnými objektivy a možností natáčet kvalitní HD video.

  • Nejmenší a nejlehčí foto-video aparáty na světě s výměnnými objektivy (NEX-5)
  • Jsou vybaveny a přizpůsobeny pro záznam HD videa (1080i) se stereo zvukem s tichým a rychlým automatickým ostřením
  • Nabízejí vysoce kvalitní obrazový výstup srovnatelný s digitálními zrcadlovkami
  • Mají rozlišení 14,2 MPix a snímky zaznamenávají na APS HD CMOS senzor Exmor™
  • Nový programový průvodce Help Menu a tipy na fotografování urychlují ovládání a umožňují plně využít možností fotoaparátu
  • Bajonetový E systém pro upevnění objektivů je s pomocí adaptéru kompatibilní s objektivy pro digitální zrcadlovky řady Sony Alpha
  • Oba přístroje nabízejí funkci Sweep Panorama 3D

Fotografové si nyní mohou užívat skvělé obrazové kvality a rychlých reakcí, na které byli zvyklí jen u digitálních zrcadlovek, i u nových kompaktních a snadno ovladatelných přístrojů od Sony.

Foto-video aparáty NEX-5 a NEX-3 rozšiřují rodinu digitálních zrcadlovek Sony. Podobně jako ony nabízejí možnost využívat výměnné objektivy, avšak těží z kompaktního designu, takže se snadno vejdou do kapsy nebo kabelky.

Digitální zrcadlovka Sony NEX-5

Této miniaturizace bylo docíleno vyjmutím zrcátka z těla přístrojů a použitím digitálního hledáčku, díky čemuž se u typu NEX-5 snížila tloušťka těla v nejtenčím místě na pouhých 24,2 mm (nezahrnuje grip a závit) a u NEX-3 na 25,4 mm (nezahrnuje grip a závit)!

Tělo je odlité z abnormálně lehké magnéziové slitiny, čímž Sony vyrobilo nejmenší a nejlehčí digitální fotoaparát s výměnnými objektivy na světě.

Srdcem obou přístrojů je nově vyvinutý čip Exmor™ APS HD CMOS s rozlišením 14,2 Mpix. Je daleko větší než senzory u běžných kompaktních fotoaparátů takže s ním lze bez digitálního šumu zachycovat i situace, na které by si troufli jen majitelé poloprofi a profi digitálních zrcadlovek.

Kvalita fotografií i videa je dále podpořena nadupaným procesorem BIONZ, který se stará o rychlé reakce přístroje ať už při stisku spouště nebo při použití autofokusu. Oba dva typy nových přístrojů dokáží zaznamenati briskně se pohybující předměty a to sérií až sedmi fotografií v plném rozlišení za vteřinu (platí pro ostřicí programy AF/AE od prvního zaznamenaného snímku).

Digitální zrcadlovka Sony NEX-3

Nové snadno pochopitelné menu zajišťuje, že se k širokému záběru funkcí přístrojů NEX-5 i NEX-3 dostane stejně rychle jak úplný začátečník tak odborněji zaměřený fotoamatér. Kombinace clony a času v jednotlivých programech a další parametry záznamu snímku se snadno nastavují přes intuitivní ovládací kolečko a dvě softwarová tlačítka.

Otáčením programového kolečka se – například – mění hloubka ostrosti, kterou lze sledovat na LCD displeji při zapnutém Live View, takže máte kontrolu ostrosti popředí a pozadí snímku například při fotografování portrétu. Pro začátečníky se navíc na LCD displeji objevují tipy na snímání jednotlivých scén a vysvětlivky fotografických pojmů.

Nastavení fotoaparátů a zachycené snímky se zobrazují na jasném, 7,5 cm velkém Xtra Fine LCD s technologii TruBlack, který lze natáčet vzhůru a dolů tak, aby byl čitelný z jakékoli pozice při fotografování.

Tentýž displej má zabudovanou autofunkci jasu, takže se sám nastavuje na nejlepší hodnoty a to i venku na přímém světle. Technologie TruBlack se stará o co nejživější podání snímku a nastavení záběru při vysokém kontrastu.

Digitální zrcadlovka Sony NEX-5

Možnost používat celou škálu různých výměnných objektivů, včetně řady skel s E typem bajonetů logicky rozšiřuje kreativní možnosti fotografování. Pro každodenní záběry se nejvíce hodí „širokáč“ E 16 mm světelnosti F 2,8 (SEL16F28), který vystupuje minimálně z těla přístroje a klidně ho tak můžete schovat třeba do kapsy u kabátu.

Jeho už tak téměř panoramatický záběr lze pak rozšířit pomocí širokých konventorů (čili rybí oko) VCL-ECU1 a VCL-ECF1, které zaručují dokonalou kresbu, přestože se stále jedná o miniaturní elegantní skla.

Další z objektivů, je typ E 18–55 mm se světelností F/3,5 až 5,6 (SEL1855). Svým ohniskem je ideálním společníkem na cesty a navíc v sobě obsahuje stabilizaci typu Optical SteadyShot. Přístroje NEX-5 a NEX-3 budou nabízeny v setech buď s jedním z těchto objektivů, případně s oběma, čímž se v podstatě pokryjí nejžádanější ohniskové vzdálenosti.

Jako další možnost lze zařadit do kitu u přístroje NEX-5 zoomový objektiv E 18–200 mm světelnosti F/3,5 až 6,3 (SEL18200), který přináší uživateli 11× násobné přiblížení a samozřejmě je vybaven stabilizací Optical SteadyShot s funkcí Active Mode pro plynulé nahrávání.

Digitální zrcadlovka Sony NEX-5

K dispozici je též bajonetový adaptér LA-EA1, s jehož pomocí lze nasazovat a používat na nových typech foto-video přístrojů řadu 30 skel a telekonventorů určených pro digitální zrcadlovky Sony ALPHA. U předchozích typů objektivů s A závitem funguje i nadále vše, s výjimkou AF zaostřování.

NEX-5 i NEX-3 jsou jako první přístroje vybaveny a přizpůsobeny pro záznam HD videa 1080i, které se začíná natáčet po stisku zvlášť k tomu určeného tlačítka. Zatímco typ NEX-3 zachycuje HD video se stereo zvukem a komprimuje ho do formátu MPEG-4 (vhodný pro ukládání na PC a upload na web), NEX-5 jede ještě dále.

Video zachycuje a ukládá ve formátu AVCHD, který se běžně používá ve spotřební elektronice, takže si filmy lze ihned prohlížet třeba po připojení na HD televizi. Oba foto-video přístroje jsou vybaveny kolejničkou, do které lze zasunout kompaktní směrový stereo mikrofon ECM-SST1 (volitelný) který zachytí velmi kvalitní zvuk při nahrávání HD videa (není součástí standardního balení).

NEX-5 i NEX-3 mají také funkci Sweep Panorama. Při jeho nastavení stisknete spoušť a pohnete fotoaparátem ať už v horizontálním, či vertikálním směru. Celý pás rychle vyfotografovaných snímků bude elektronicky spojen dohromady tak, že vytvoří panaromatický záběr pokrývající úhel 226 stupňů.

Digitální zrcadlovka Sony NEX-3

Snímek má velikost 23 Mpx, aby byl schopen uchovat všechny detaily záběru. Také tento obrazový výstup si lze prohlédnout na 3D televizorech Sony z řady BRAVIA.

Funkce Auto HDR (High Dynamic Range) již dříve uvedená u digitální zrcadlovky ALPHA DSLR-A550, zde došla dalšího rozšíření. S přístroji NEX-5 i NEX-3 lze nasnímat tři snímky v různých hodnotách expozice rychle za sebou. Ty jsou následně elektronicky propojeny, aby pokryly i záběry s vysokým kontrastem a rozdílem jasů, se kterými by se jiné přístroje nedokázaly vyrovnat.

K oběma foto-video kamerám je standardně dodáván blesk, který se zasune do zabudovaných kolejniček a slouží pro pořízení záběrů v náročných světelných podmínkách. V nabídce je též optický hledáček FDA-SV1 a různá barevná provedení pouzder na přístroje a řemenů na jejich nošení.

Přístroje NEX-5 i NEX-3 budou v prodeji během léta 2010.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře