Pioneer představuje nové Elite receivery

vydáno 10. 4. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Přehrávače, Hi-Fi audio | 15 komentářů

Tagy: Elite, Pioneer, Pioneer VSX-42, Pioneer VSX-60, receiver

Ostrý obraz a dobrý zvuk býval devízou sportovních komentátorů České televize, zatímco v jejich případě se ale jednalo spíš o nesplnitelné přání, majitelé špičkových A/V receiverů si užívají obojí bez jakéhokoliv kompromisu. Pokud se mezi ně neřadíte a o investici do jedné takové parádičky přemýšlíte, zkuste vzít v potaz třeba novou modelovou řadu společnosti Pioneer.

Ta uvedla osmi respektive devítikanálové receivery VSX-42 a VSX-60, které v obou případech spadají pod označení Elite. Zvládají AirPlay, DLNA (1.5) i audio streaming přes bluetooth. Mají iPod a iPhone certifikaci (dají se navíc ovládat jak appláckými tak androiďáckými aplikacemi) a samozřejmě dovedou 1080p upkonverzi, přičemž o ten dobrý zvuk se postarají 192kHz/24-bit DAC. Všechny důležité surround módy jsou na svých místech.

Pioneer Elite VSX-60 (předek)

VSX-42 za $450 a VSX-60 za $650 se od sebe moc neodlišují. Základní vlastnosti zůstávají stejné, několik rozdílů se ale najde: 42 využívá video procesor od Anchor Bay, 60 se raději spoléhá na Qdeo technologii od Marvellu. 60 využívá tzv. Stream Smoother, jenž by měl redukovat kompresní šum u video streamů a tím pádem udělat ze silněji komprimovaných videí sledovatelné obrázky. Navíc je obohacen o Advanced Video Adjust, což je fičura, která by měl upravovat video výstup podle typu připojeného zařízení – pro plasmy obrázek bez šumu, pro projektory přiostřený obraz, pro LCD hlubší černou … puristé ale budou funkci pravděpodobně vypínat.

Pioneer Elite VSX-60 (zadek)

Šedesátka je samozřejmě lepší i po zvukové stránce. Krom schopnosti utáhnout dva subwoofery (7.2) se chlubí pokročilou kalibrací (Advanced MCACC), možností zpozdit některé kanály (až o 16 milisekund) a Virtuálními módy, které by měly být schopny simulovat některá prostředí, jež zrovna sledujete v televizi. Vedle toho je pak o něco výkonnější (80 wattů x 7 vs. 90 wattů x 7). Obě mašiny mají šest HDMI vstupů (šedesátka má vepředu ještě sedmý) ve verzi 1.4a a jeden výstup.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil hanz (bez ověření), 10. Duben 2012 - 12:55

Obrázek uživatele hanz

dokáže ještě A/V receiver vylepšit kvalitu obrazu? vlastním LG full hd, 600 hz, 127 cm uhlop. a blu ray přehrávač samsung, ale obraz u filmů není tak skvělý jak bych očekával, (např. loga filmových společností jsou perfektní) samotný film nic moc,přitom ukázky v obchodech vypadaly skvěle

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil st39.6, 10. Duben 2012 - 13:36

Obrázek uživatele st39.6

ono dost záleží také na kalibraci obrazu. máte obraz nastavený jen „by woko“, nebo podle nějakých referenčních disků? máde vůbec zapnutý správný obrazový mód?

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil marko (bez ověření), 10. Duben 2012 - 13:01

Obrázek uživatele marko

mnoho zavisi aj od HDMI kablu

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil Anonym (bez ověření), 15. Duben 2012 - 0:27

Obrázek uživatele Anonym

„mnoho zavisi aj od HDMI kablu“ – a co take?

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil Anonym (bez ověření), 10. Duben 2012 - 13:39

Obrázek uživatele Anonym

taky je dobrý povypínat všechny ty zlepšovací fičury televizoru pro plynulejší pohyb atp.,teprve potom obraz vypadá perfektně…mám možnost vidět tohle zlepšovací udělátko u LCD televizoru samsung a to co to dělá s obrazem je zlo, každý film vypadá jak telenovela a dokonce dochází k deformaci obrazu…

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil atlass (bez ověření), 10. Duben 2012 - 15:52

Obrázek uživatele atlass

mozno problem v tom ze mas LCD a nie Plazmu :-) Inac Pioneer je skvela znacka, sam som pred rokmi kupil od nich dost drahu zostavu a musim uznat ze som s nou nadmieru spokojny. Skoda len ze skoncili z vyrobou plaziem, v tom boli najlepsi na svete a vyzera to tak ze stale su. Take podanie ciernej som u ziadnych vrchlolnych modelov u konkurencie nevidel a ani nevidim. Co sa tyka tohto receviera triedy Elite ma celkom zaujal, mozno nastupca mojho stareho „srdca“ domaceho kina.

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil slart (bez ověření), 10. Duben 2012 - 16:17

Obrázek uživatele slart

Ba ba. Špatně nastavená TV dokáže „pravé divy“ a povětšinou za to můžou ty zapnuté „fíčury“ výrobců, na které se snaží zákazníka nalákat a před kterými recenzenti vždy varují :) A nezáleží na tom, zda se jedná o plazmu či lcd. I v plazmách jsou vestavěný blbosti typu „tru-motion“ atd. Jinak si teda myslím, že je nejlepší nestavět HD videosignálu do cesty pokud možno nic – vést to (samozřejmě pomoci HDMI kabelu) přímo ze zdroje (u místních čtenářů je to asi nejčastěji blu-ray přehrávač) do TV. Proč by se měl obraz mezitím ještě „nějak“ zpracovávat? Snad jedině, pokud se jedná o SD, tak tam je pochopitelné, že značkové receivery budou mít asi lepší obvody na upscaling, než ty, co jsou v bd přehrávačích. I když třeba OPPO… U zvuku je to jiná, tam je „povinnost“ ho odvést co nejdál od těch chrchláků, kterými jsou dnešní tenké TV vybaveny :)

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil Anonym (bez ověření), 10. Duben 2012 - 23:38

Obrázek uživatele Anonym

to atlass: v tom problém nebude, jelikož já osobně vlastním plazmu Panasonic, lcd bych si nikdy nekoupil :D i když přiznávám, že z mého komentáře jsi mohl vyvodit, že mám lcdéčko, tak to jen pro upřesnění :)

to slart: přesně jak říkáš, nic videosignálu nestavět do cesty a audiu zrovna tak, režimy jako sci-fi, drama apod. akorát przní originální mix, ty blbiny pro vylepšení obrazu jsou akorát pro marketing, nic víc…

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil Petr (bez ověření), 10. Duben 2012 - 23:49

Obrázek uživatele Petr

Pokud tomu dobře rozumím, pro nejlepší kvalitu obrazu mám v televizoru (Samsung) vypnout všechny ty „zlepšovače“, jako nejhlubší černá apod. Ale jaký nastavit režim obrazu? Mám ponechat vše na Standard? U režimu Film se píše, že slouží hlavně k menší únavě očí při sledování a proto zřejmě nedochází ke zlepšení kvality obrazu, ale jen ke snížení jasu.

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil slart (bez ověření), 11. Duben 2012 - 0:55

Obrázek uživatele slart

Ty „zlepšovače“ většinou obraz tak zmrví, že když se pak díváš na film na blu-ray, tak veškerá snaha tvůrců o to, aby film nějak vypadal, vyjde vniveč a obraz pak vypadá jako v TV vystavených na prodejnách.

Co jsem tak četl recenze na TV, tak se skoro vždy dalo vyjít z přednastavení „film“ nebo „movie“ a pak si TV aspoň základně nastavit (samozřejmě ideální by byla kalibrace, ale to je asi pro většinu nedostupné). Docela dobrá a jednoduchá pomůcka včetně návodu v PDF je zde – „http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=948496“. Také je ideální najít si recenzi tvého typu televize a přečíst si, před jakými „zlepšováky“ tam varují a proč. Občas v recenzích bývají i „zkalibrované“ hodnoty nastavení obrazu. Recenze na TV jsou např. zde „http://www.avforums.com/reviews/“ nebo zde „http://www.flatpanelshd.com/reviews.php#testcolumn“.

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil Anonym (bez ověření), 11. Duben 2012 - 8:14

Obrázek uživatele Anonym

režim film/movie by měl zpravidla být nastaven výrobcem tak, aby výsledný obraz odpovídal co nevíce tomu, co jsi mohl vidět na plátně v kině, to že slouží hlavně k menší únavě očí je hloupost, jasně svítí to míň, než v porovnání s ostatními režimy, jako je např. režim dynamický, ale o tom to opravdu není… takže pokud chceš opravdu co nejlepší obraz, tak na tv je nejlepší dát režim film, ostatními dalšími režimi, který svítí tak, že ti skoro vypálej sítnici, se vůbec nezabývej, akorát bys dostal přepálené barvy a ochudil se o jemné barevné přechody… samozřejmě nejlepší by bylo obraz zkalibrovat, ale kalibrační sada se moc často v šuplíku neválí… nejjednodušší to pak mají vlastníci televizorů s certifikátem THX…

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil Petr (bez ověření), 12. Duben 2012 - 21:27

Obrázek uživatele Petr

Dobře, díky za rady pánové.

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil marko (bez ověření), 10. Duben 2012 - 16:49

Obrázek uživatele marko

ja mam bluray prehravac spojeny s AV zosilovacom a dalsi kabel ide zo zosilovaca do TV, obraz mam perfektny, ked to nepomoze tak sa jedine pohrat s nastavenim, ja som to tak zrobil…

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil marko (bez ověření), 13. Duben 2012 - 17:43

Obrázek uživatele marko

mam aj ja otazocku na plazme mam nastaveny dynamicky obraz, ked som tie mody vyskusal tak ostatne sa mi zdali o nicom, tie farby vo filme boli ako mdle, nema to nejaky vplyv na spotrebu energie ked tie farby tak svietia???

Re: Pioneer představuje nové Elite receivery

Vložil moviereaper (bez ověření), 16. Duben 2012 - 20:06

Obrázek uživatele moviereaper

ty barvy nemaj na tv zářit, mdlé ti v porovnání s dynamickým režimem přijdou určitě, ptž prostě dynamický režim svítí jak blázen…ochuzuješ se taky tak o jednotlivé barevné přechody při volbě tohoto režimu a k tý otázce ohledně spotřeby, tak si piš, že ti to žere jako blázen (plazmy mají proměnlivou spotřebu, podle zobrazovaného obsahu, laicky řečeno, čím víc svítí, tím víc žere, lcd mají spotřebu konstatní), dynamický režim je ten nejmíň úspornej…pokud to s filmem myslíš aspoň trochu vážně, tak si dej na tv filmový režim, ušetříš své oči, nějakou tu korunu a ještě budeš mít barvy věrně podané…snad ti ta odpověď stačí, kdyžtak se ptej, pokud ti není něco jasný ;)