Pioneer vyvíjí 400 GB Blu-ray disk

vydáno 7. 7. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Datová média | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, CEATEC Japan 2007, ISOM/ODS2008, médium, Pioneer, TDK

Pioneer - logo

Na dvouvrstvé Blu-ray disky jsme si už zvykli a jejich kapacita 50 GB nám přijde normální. Prostoru pro nenasytná data ale není nikdy dost, takže musí být v záloze stále něco nového, lepšího a většího.

Cesta k funkčnímu řešení ale bývá dlouhá a trnitá. Stačí si vzpomenout na loňský podzimní veletrh CEATEC Japan 2007 a prototyp čtyřvrstvého Blu-ray disku s kapacitou 100 GB, kterým se tehdy chlubila firma TDK. V ostrém provozu ho dodnes nikdo neviděl – a to se přitom mluvilo i o osmi vrstvách a 200 GB.

Pioneer teď jde ještě dál. Řešení, které dnes představil prostřednictvím tiskové zprávy, počítá s šestnácti vrstvami, což při 25 GB na vrstvu dává úctyhodnou celkovou kapacitu 400 GB. Zatím není jasné, jestli se jedná o technologii totožnou se stávajícími Blu-ray disky, optické vlastnosti čtecího členu (numerická apertura atd.) by ale měly být stejné a kompatibilita čtecích mechanik by tedy měla být zajištěna.

400GB Blu-ray disk Pioneer

Se zápisem se ostatně ještě nepočítá, tyto šestnáctivrstvé disky bude zatím možné získat jen přímým lisováním. Největším problémem vícevrstvých vysoce kapacitních médií jsou totiž „přeslechy“ (rušení) mezi jednotlivými vrstvami, ke kterým dochází i při běžném čtení disku, při zápisu je pak situace samozřejmě daleko horší. Pioneer nicméně tvrdí, že právě tuto problematiku má velmi dobře vyřešenou a na běžný zápis v domácích podmínkách za čas přece jen dojde.

Detaily by měl Pioneer oznámit za týden na akci ISOM/ODS2008 (International Symposium on Optical Memory and Optical Data Storage 2008). Bude jistě velmi zajímavé sledovat, jak celý vynález nakonec dopadne a jestli neskončí dřív, než dostane možnost začít.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Pioneer vyvíjí 400 GB Blu-ray disk

Vložil lzw (bez ověření), 8. Červenec 2008 - 0:24

Obrázek uživatele lzw

Pioneer jsou japonci, pomalu se připravují na 4k a následně Hi-Vision. Příští rok se v 4k začne v Japonsku experiméntálně vysílat. A tady už skoro v půlce republiky bude digitální PAL ;-)