Rozhovor (recenze Blu-ray)

vydáno 4. 4. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, recenze, Rozhovor, The Conversation

Rozhovor (The Conversation, 1973) (Blu-ray)

Kmotr, Apokalypsa, Drákula… Francis Ford Coppola natočil celou řadu proslulých klasik, které najdete v žebříčcích nejlepších filmů všech dob, rovněž má ale na kontě snímky, jež na režisérovo nejplodnější období z hlediska diváckých vzpomínek doplatily. Jedním z nich je Rozhovor. Na Oscara nominovaný, nicméně neúspěšný thriller, který měl tu smůlu, že ho Coppola natočil zrovna v době mezi prvním a druhým filmem s Michaelem Corleonem.

A přitom jde o snímek, jenž se kvalitami mafiánskému opusu bez potíží vyrovná. Byť není divácky ani zdaleka tak vděčný, neboť příběh o mlčenlivém mistru odposlechů Harrym Coulovi má k atraktivnímu prostředí sicilských Donů přece jen dost daleko a ani z hlediska tempa nejde zrovna o záležitost, která sedne úplně každému.

Coppola v Rozhovoru opět zkoumá své oblíbené téma lidské samoty, k němuž tentokrát přidává i stále aktuální otázku ztráty soukromí. Harry Coul ho totiž na zakázku profesionálně narušuje, když má za úkol nahrát zdánlivě nezajímavou debatu procházejícího se páru. Jenže co se zprvu zdá jako nezáživné tokání na zalidněném náměstí, se při detailním poslechu mění v zašmodrchané klubko konspirace, které Harryho začne čím dál víc pohlcovat, připravovat o vlastní útočiště a posléze i psychicky rozkládat.

Rozhovor (The Conversation, 1973) Rozhovor (The Conversation, 1973) Rozhovor (The Conversation, 1973) Rozhovor (The Conversation, 1973)

Což pocítite doslova na vlastní kůži nejen díky záplavě bizarních halucinací, které vám solidně počechrají psychiku, ale především díky mrazivě vynikajícímu výkonu Genea Hackmana, jemuž se povedlo výtečně zobrazit rozpad sebevědomé a netečné osoby na nervní, agresivní a duševně narušenou trosku, jíž jeden detail doslova zbortí život jako domeček z karet.

Kdybych si chtěl hrát na spekulanta, dodal bych, že je zde Hackman ještě o fous lepší, než ve Francouzské spojce (kterou jsem do zhlédnutí Rozhovoru považoval za jeho kariérní vrchol), ale tohle rozhodnutí nechám raději na někom, kdo se rád dloube v jemných nuancích výkonů, a sám radši vychválím samotného Coppolu, jenž byl tehdy v neskutečné formě.

Rozhovor (The Conversation, 1973) Rozhovor (The Conversation, 1973) Rozhovor (The Conversation, 1973) Rozhovor (The Conversation, 1973)

Jeho režie sice není – jak už jsem naznačil – úplně „user-friendly“ a pomalé tempo jistě narazí na odpor milovníků rychlejších a akčnějších thrillerů moderní doby. Nicméně jakmile si na něj navyknete a zaměříte se na příběh a introspektivní pohled do života člověka, který ví vše o životě druhých, ale sám je až na zálibu ve hře na saxofon úplně prázdný, není možné, aby vás Coppola klidnou režií, precizním střihem a tradičně skvostnou kamerou neuchvátil.

Pravda, Rozhovor vám nedá nic zadarmo a vyžaduje silné soustředění (hodně se hraje na detaily, takže vaření večeře a koukání na film se v tomto případě úplně neslučuje), ale pokud přistoupíte na jeho podmínky, dovede se vám náležitě odměnit uhrančivě vystavěným dramatem, jehož závěrečná půlhodina patří mezi vůbec nejlepší ukázky brilance „Nového Hollywoodu“.

Technické provedení

Rozhovor je sice katalogovka jako řemen, ale na rozdíl od spousty jiných titulů to není z hlediska technické stránky nijak zvlášť znát. Úvodní celek na náměstí a rovněž i několik interiérových scén sice působí až příliš jemně a neostře, nicméně zbytek filmu plní kvóty bez výraznějších zaváhání.

Přepis je překvapivě ostrý a kontrastní, takže není problém vychutnat si širokou škálu detailů (hlavně struktur obličejů). Filmového zrna je dost, ale ne tolik, abyste jeho množství považovali za nepříjemné. A většina vad původního materiálu (škrábance, špína) byla profesionálně anihilována (jen občas vykouknou bílé tečky).

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete klasicky na našem Blu-ray profilu

Detaily ve stínech sice nejsou bůhvíjak okouzlující, nicméně sytost černé tuhle malou vadu bohatě vyvažuje, stejně jako bezvadně saturované barvy (především tělovky), které jsou věrné původní Coppolově vizi. Ne, Rozhovor opravdu nevypadá jako nejnovější hit, ale za svůj věk se na Blu-ray rozhodně stydět nemusí.

Rozhovor (The Conversation, 1973) Rozhovor (The Conversation, 1973) Rozhovor (The Conversation, 1973) Rozhovor (The Conversation, 1973)

Což ostatně platí i o zvuku. Česká edice bohužel přišla o původní stereo stopu, již bychom si dle Coppoly měli pouštět především, nicméně ani nově namixované DTS-HD 5.1 MA (český dabing je televizně dutý a nezajímavý) nepatří na skládku nepodarků.

Dialogy, zvukové efekty i soundtrack jsou adekvátně hlasité i čisté a jejich rozložení do jednotlivých kanálů je absolutně bez problémů. Sem tam se dokonce objeví i dynamická pasáž, přechody nepůsobí rušivě a prostorovost výrazně pomáhá především u davových scén, kdy mohou konečně vyniknout hrátky se zesilováním a tlumením zvuku, které v dabingu bohužel trochu zanikají.

Ač bych si tedy původní 2.0 stopu rád poslechl, její moderní „remix“ mi žíly rozhodně netrhá a nemám problém ho doporučovat jako ukázku dobře odvedené restaurace.

Bonusy

Rozhovor do české distribuce přichází s označením „sběratelská edice“, ale abych byl upřímný, mnohem víc by se hodilo tradiční „special edition“, neboť sběratele modrých placek jedna plastová krabička a v ní několik příjemných dokumentů zrovna nevytrhne. Obzvlášť když evropská mutace přišla o duo audiokomentářů, jimiž se chlubí americký release.

Rozhovor (The Conversation, 1973) Rozhovor (The Conversation, 1973) Rozhovor (The Conversation, 1973) Rozhovor (The Conversation, 1973)

Ale přejděme rovnou k věci. Na disku se povaluje celkem osm materiálů, mezi nimiž najdeme klasický trailer, dvě kamerové zkoušky (s Harrisonem Fordem a Cindy Williams), anebo fotografická srovnání lokací v době natáčení se současnou podobou San Francisca. Nic extra záživného a informačně bohatého.

Zbytek bonusů je naštěstí výrazně lepší. Můžete se totiž podívat na Coppolovu krátkou prvotinu „No Cigar“ (s režisérovým komentářem), která do jisté míry inspirovala hlavního hrdinu filmu. Dále je zajímavý rozhovor s Davidem Shirem, v němž Coppola vede dialog se skladatelem, jenž se nejprve svěří ohledně zklamání, že měl místo velkého orchestru složit hudbu pouze pomocí klavíru, aby posléze vybalil i pár zábavných historek a na závěr si s režisérem malinko „zadžemoval“.

A nikoho neurazí ani Interview s Genem Hackmanem, v němž se dozvíte něco málo o tom, proč a za jakých okolností nabídku dělat film přijal. Téměř desetiminutový dobový film o filmu, který vám dovolí podívat se pod pokličku Coppolovy práce jako režiséra přímo na place. A už vůbec ne Coppolovo takřka hodinové čtení vybraných pasáží scénáře, jež jsou doprovázeny prostřihy na hotové scény z filmu.

Všechny bonusy jsou navíc opatřeny českými titulky, takže o nic nepřijdou ani ti, kterým angličtina zrovna nevoní.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Rozhovor (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 7. Duben 2012 - 22:48

Obrázek uživatele Martin

"Rozhovor opravdu nevypadá jako nejnovější hit, ale za svůj věk se na Blu-ray rozhodně stydět nemusí " – a to je sakra dobře, nechci, aby vypadal jak Transformers.....:)