Šípkovou Růženku čeká na Blu-ray pětiletý spánek

vydáno 7. 1. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, Disney, DVD, film, Šípková Růženka, Sleeping Beauty, Sněhurka a sedm trpaslíků, Snow White, Snow White and the Seven Dwarfs, VHS

Walt Disney Pictures - logo

Pro váhavé milovníky klasických animovaných filmů máme jednu když ne přímo špatnou, tak alespoň hodně znepokojivou zprávu. Studio Disney se totiž celkem logicky rozhodlo po VHS a DVD vydáních začít aplikovat svá nechvalně známá moratoria také na Blu-ray. Co to přesně znamená a proč už možná Šípkovou Růženku ve vysokém rozlišení neseženete?

Zásadní filmy studia Disney (ne, Hannah Montana mezi ně opravdu nepatří) jsou pro domácí použití vydávány vždy až ve chvíli, kdy je aktuální technologie (VHS, DVD, Blu-ray) dostatečně rozšířená a vydání má tedy šanci na obchodní úspěch. Edice se nějaký čas ponechá na trhu, ale pak je z něj v podstatě stažena tím, že se přestanou vyrábět další kopie.

Během následujícího období moratoria, trvajícího vždy řádově roky, přestane být titul dostupný v běžné distribuční síti, protože už ho nikdo nemá a nebude mít skladem. Tím po určité době vznikne po titulu taková poptávka, že je snadné ji uspokojit dalším, pokud možno nějak výročním vydáním.

Šípková Růženka (Sleeping Beauty, 1959)

Přesně to teď čeká i Šípkovou Růženku na Blu-ray. V říjnu 2008 vyšla na oslavu padesáti let od vzniku filmu v bonusy nabité a obrazově i zvukově excelentní platinové edici – bohužel bez české jazykové výbavy. Po šestnácti měsících, tedy 30. ledna 2010, začne pětileté období moratoria, během kterého se disk postupně vytratí z oficiálního trhu. Předpokládá se, že v roce 2015 vyjde diamantová Blu-ray edice.

Pět let je ovšem dlouhá doba a plány studia Disney se mohou změnit, zejména v souvislosti s dalším vývojem optických formátů pro domácí video. Zájemci o originální Šípkovou Růženku na Blu-ray si tedy budou muset buďto pospíšit a zakoupit stávající edici, nebo se v následujících letech pídit po sběratelských aukcích. Tam ovšem může cena postupem času poněkud nabobtnat.

Podobný osud čeká zřejmě i další animované klasiky studia Disney, tedy i špičkovou diamantovou Blu-ray edici sedmdesátiletého (!) klenotu Sněhurka a sedm trpaslíků. Tento vůbec první celovečerní animovaný film na světě je s plnou českou jazykovou výbavou dostupný i na našem trhu.

Že by tip na vhodný dárek pro všechny příznivce vysokého rozlišení?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Šípkovou Růženku čeká na Blu-ray pětiletý ...

Vložil mestax (bez ověření), 8. Leden 2010 - 9:52

Obrázek uživatele mestax

No, já zrovna moc nechápu, proč ta netrpělivost. Vždyť tyto filmy, a to mluvím o kreslených filmech obecně, nevyžadují (aspoň dle mého názoru), až tak nutně vysoké rozlišení. Není tam až tak detailní kresba tváře, nálady atd. Na to DVD musí stačit.

Re: Šípkovou Růženku čeká na Blu-ray pětiletý ...

Vložil d.f.h, 8. Leden 2010 - 9:56

Obrázek uživatele d.f.h

To jsem si myslel taky, dokud jsem neviděl Sněhurku na Blu-ray – a to se jedná o opravdu starý film.

Ostatně není kreslený jako kreslený. Pokud to bereme všeobecně jako animované filmy (jakoukoliv technologií), tak není důvod, proč je nemít ve vysokém rozlišení. Některé animáky totiž představují doslova umělecká díla, a jako taková je prostě chci vidět v nejvyšší možné dostupné kvalitě.

A ten rozdíl v rozlišení je prostě neoddiskutovatelný.