Sony hledí do budoucna: CLED TV a 4K!

vydáno 18. 4. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma 3D, Přehrávače, Televizory, Projektory | 10 komentářů

Tagy: 4K, Blu-ray, Blu-ray 3D, BRAVIA ENGINE, CLED, PlayStation 3, PlayStation Network, Sony, Sony Bravia

Není žádným tajemstvím, že se Sony nedaří. PS3 museli Japonci dlouhodobě dotovat. V souboji televizorů dostávají co proto jak od suverénního Samsungu, tak od Panasonicu. Mobilní zařízení také díru do světa nedělají. A bídné prodeje PS Vita musely zchladit snad i ty nejzarytější fandy elektronického giganta. Sečteno a podtrženo, podle firemních účetních činí ztráta za uplynulý rok takřka 6,5 miliardy dolarů.

Sony

V Česku by se podobné manko řešilo „bezúročnými půjčkami“ Víta Bárty, Japonci jsou ale podstatně větší dříči. Hlava společnosti, Kazuo Hirai, tak přišel se změnou obchodní strategie, která celkem zásadně ovlivní budoucnost celé firmy. Chystají se propouštění tisíců zaměstnanců a ruku v ruce s tím i redukce vyráběného zboží.

Škrty by měly nejvíce zasáhnout televizní odvětví, neboť právě na něm Sony tratí největší peníze, když se jí už osm let nepovedlo vykázat v prodeji obývákových krasavců zisk. V letošním roce proto klesne výroba kouzelných bedýnek o horentních 40 procent, přičemž montovat už si zařízení nebude firma sama, ale po vzoru konkurence vsadí na levnější ruce afrických dětí z továren třetí strany.

Snížení produkce ale neznamená, že se chce Sony televizního segmentu vzdát. Společnost se jen chce do budoucna orientovat na pokrokové technologie a méně ztrácet čas konkurenčním bojem s Korejci, kteří mají výrazně větší podporu vlády a také si neúčtují ke každému kusu plastu nadměrné přirážky „za značku“.

S čím hodlá Sony vyrukovat? Nepřekvapivě nikoliv s OLED televizory, na něž nyní spoléhají největší konkurenti, nýbrž s výrazně futurističtější technologií C(rystal)LED. První kusy byly ostatně představeny už na posledním CES, kde se Soňáci chlubili šesti miliony miniaturních diod, které by měly zprostředkovat plynulejší, ostřejší a samozřejmě i barevně sytější obraz.

Sony

Se zaměřením na CLED se váže jeden zásadní technologický pokrok, a to dlouho spekulovaný upgrade na 4K (4096×2160 pixelů), neboli několikanásobné rozlišení, než které aktuálně poskytuje vaše FullHD placatice. Zbytečnost? Pro někoho možná. Pravdou ovšem zůstává, že při větších úhlopříčkách může i doposud dostačujících 1080p narážet na své limity, a technologičtí nadšenci už delší dobu volají po dalším evolučním kroku. Ten by přitom nespočíval jen na 4K televizích, ale i na nové generaci projektorů a záznamové techniky.

Ptáte se co 3D? Inu, po tom není ani vidu, ani slechu. Ostatně Hirai se již několikrát vyjádřil v tom smyslu, že třetí rozměr není zrovna jeho oblíbencem a nynější směřování firmy to jen dokazuje. 3D televizory a 3D Blu-ray sice v obchodech stále naleznete, ale že byste v nejbližších letech nalezli jejich zásadně vylepšené verze, to prozatím nehrozí. Čemuž se při pohledu na prodeje i tak výrazně úspěšnějších modelů od Samsungu nelze příliš divit.

V neposlední řadě pak hodlá Sony těžit ze svých úspěchů na poli softwaru a kompatibility zařízení. Nedivte se proto, až v novém telefonu najdete možnost připojení k PlayStation Network, stahování filmů ze soňácké verze video-on-demand a na každém produktu na vás bude blikat značka firemního hudebního přehrávače nebo ikonka trademarkového Bravia Enginu. Sony chce všechny své softwarové úspěchy nacpat zákazníkům hluboko do chřtánu a vytvořit tak síť zařízení, které v budoucnu budete moci svěřit takřka všechen volný čas.

Nechali byste se polapit, anebo už vás dávno lapila konkurence? A co vlastně říkate na 4K? Zdá se vám jako zbytečnost, nebo jako další logický krok v kvalitě domácí zábavy? Názory směřujte na obvyklé místo.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Sony hledí do budoucna: CLED TV a 4K!

Vložil atlass (bez ověření), 18. Duben 2012 - 11:43

Obrázek uživatele atlass

no prvorada bude cena. Preto ma aj Sony nizke predaje nielen televizorov, a preto skoncil s vyrobou plaziem Pioneer. Darmo ze mali najlepsie telky na svete, ked cena bola dost vysoka oproti konkurencii, zial. Tak ako uz bolo spomenute v clanku, Sony si tiez uvedomuje (nacase) ze dnes aby mohla konkurovat Korejcom musi svoj tovar vyrabat lacnejsie. Verim ze japonci sa spametaju a firmu postavia zas na nohy…

Re: Sony hledí do budoucna: CLED TV a 4K!

Vložil moviereaper (bez ověření), 18. Duben 2012 - 14:33

Obrázek uživatele moviereaper

U mě kdysi Sony jako značka vévodila, když přišlo ale na výměnu starého televizoru Sony za nový, tak jsem o téhle značce ani neuvažoval, ne že bych si myslel,že nejsou dobrý, odrazovala mě ta předraženost, takže jsem nakonec skončil u plazmy Panasonic, co se 4K rozlišení týče, tak mi to přijde možná i trochu zbytečný, viděl jsem full-hd na sedmimetrovým plátně a z obrazu jsem byl nadšenej a ani mě nenapadlo,že by bylo potřeba rozlišení většího, ale pokud to chtějí vyrábět, tak proč ne, firmy potřebují nalákat zákazníky opět na něco nového…

Re: Sony hledí do budoucna: CLED TV a 4K!

Vložil atlass (bez ověření), 18. Duben 2012 - 16:32

Obrázek uživatele atlass

tak tazko sa vyjadrit k necomu co vacsina z nas to este nevidela. Ved pred rokmi ked este zacinalo DVD tak sme boli nadseny obrazom a boli sme spokojny ze aky je ostry a kvalitny oproti VHS. Az pokial neprislo HD. A inac v Japonsku uz niektore stanice vysielaju vo formate ktore maju stvornasobne vacsie rozlisenie ako sucasne HD TV. Dokonca v tomto rozliseni bude vysielat BBC olympiadu v Londyne! Takze az taka blbost to nebude, hlavne ked televizori si kupujeme coraz vacsie.

Re: Sony hledí do budoucna: CLED TV a 4K!

Vložil moviereaper (bez ověření), 18. Duben 2012 - 17:19

Obrázek uživatele moviereaper

tak určitě jemnější rozlišení nějak bude znát, ale mám takový pocit, že to nevyvolá ve mě pocit typu: wau, tohle musím mít, stejně jako tomu bylo při přechodu z SD na HD… každopádně až budou takový výrobky v prodeji, tak se na to půjdu podívat, abych si případně upravil názor :)

Re: Sony hledí do budoucna: CLED TV a 4K!

Vložil Anonym (bez ověření), 15. Červen 2012 - 9:33

Obrázek uživatele Anonym

Předraženost? To je jako kdyby jsi řekl, že jsi si koupil Lagunu namísto BMW 3, protože je ta „trojka“ předražená :-D Panasonic je diskontní sr.č stejně jako ten Renault.

Re: Sony hledí do budoucna: CLED TV a 4K!

Vložil th0ca (bez ověření), 18. Duben 2012 - 16:23

Obrázek uživatele th0ca

no pravdou je, ze prave tohle jejich lakani zakazniku na neco novyho posledni 2 roky uz nejak nefunguje… tech par milionaru jim jejich naklady nezaplati a bezny clovek si rozmysli co je dulezitejsi jestli nejnovejsi telka nebo mit co zrat :o

Re: Sony hledí do budoucna: CLED TV a 4K!

Vložil marko (bez ověření), 18. Duben 2012 - 16:40

Obrázek uživatele marko

s tym s tebou suhlasim, moj osobny nazor je ze zbytocne posuvaju rozlisenie, na co to je, potom si mam kupit Tv ako platno v kine, doma to nevyuzijem, TV som kupoval novu tohto roku…takze na niekolko rokov mam pokoj. po 4K pride rozlisenie 8K a to by zas museli prerabat vsetky filmy do 4K rozlisenia :-)

Re: Sony hledí do budoucna: CLED TV a 4K!

Vložil Anonym (bez ověření), 15. Červen 2012 - 9:37

Obrázek uživatele Anonym

To budeš muset, stejně jako jsi to udělal se svojí sbírkou VHS a následně DVD. Tomu se řiká vývoj, chceš li pokrok. Takže stejně jí jednou mít budeš, protože nebude na výběr. Je to stejný jako brečet nad koncem CRT. Prostě nic jinýho časem nebude.

Na co se třeba posouvá neustále rozlišení u monitorů k počítači nebo telefonech, pane zpátečníku? Taky je to zbytečný, vždyť ČB displej nakonec taky stačil :-D Ten barevnej se ani nevyužije, vždyť je to telefon ne? :-D

Re: Sony hledí do budoucna: CLED TV a 4K!

Vložil johnnym (bez ověření), 18. Duben 2012 - 19:37

Obrázek uživatele johnnym

4K ma laka ovela viac ako 3D.
Sam som este nevidel, ale podľa tych co videli, a boli to ludia znalí veci, je WOW faktor dokonca este vacsi nez prechod SD-HD.

Re: Sony hledí do budoucna: CLED TV a 4K!

Vložil h.thor (bez ověření), 24. Duben 2012 - 23:15

Obrázek uživatele h.thor

Můj názor je jasný že třeba evoluce z HD 1080p na 4K je dost důležití pokrok. Ovšem jak se tu hovořilo o jakou částku půjde za kus. Cena dnešních Full HD je někde kolem 10 tisíc a 3D kolem 20 tisíc. Já sám mám doma střed 3D za 17. Značku uvádět nebudu neboť je to reklama ale Sony to opravdu není. Podle mě pokrok jsme zatím zajistili dostatečný 1080p si myslím že pro naši generaci naprosto stačí. HD je pro naše oči zatím dost a DVD či horší formáty stále jsou součástí našeho života. Sony se spíše musí zaměřit na její cenovou politiku. 3D bedna za 60 tácu nikoho neohromí když jen pár filmu je na 3D. Samsung LG a jim podobné cenově stlačili své produkty TV a 3DTV tak hluboko že pokud Sony s tím nic neudělá a nepřijde se slevou může o stůj segment TV na trhu přijít. Koláč je jen jeden a ostatní značky z něj ukusují rychle a spolehlivě. Když jsem mluvil s více zámožným šéfem o tv technologii 3D jmenoval tři značky ale Sony to nebyla. Přiznám se že Sony si je sebou tak jista ale směřuje do řádné propasti. Doba průkopníku technologii a prvenství nikoho nezajímá. Schopností televize do budoucna jasně vidím jako dobrou věc. Internet, digitální půjčovna či obič komunikace skipe ICQ to je budoucnost. Podle mě co jako každý docení na své televizi je kamera mikrofon a 3D zobrazení ať brýle nebo ne. Musí postavit konkurenci počítači abych ja nemusel jít a zapínat pc podíval se na svuj oblíbený klip s křesla s ovladačem či něčím co je jako Move ovladač na PS3.