Sony vyvíjí revoluční 360° 3D displej

vydáno 21. 10. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma 3D, Ze světa | 5 komentářů

Tagy: 360° 3D, 3D, Digital Content EXPO 2009, displej, fotorámeček, IMAX, mobilní telefon, Sony, televizor

Sony - logo

Zatímco Full HD je v rámci domácí elektroniky naprosto běžnou záležitostí, 3D technologie na své masové rozlišení teprve čeká. Možná to ale nebude trvat dlouho – v poslední době neuplyne ani týden, aby se neobjevila další zajímavá zpráva z tohoto oboru, kterému bude patřit už příští rok. Jedním z velkých hráčů na poli 3D je už teď Sony.

Právě Sony se v rámci 3D angažuje ve všech směrech: připravuje unikátní kameru HFR Comfort-3D, útočí na 3D domácí kino a na 3D se rychle adaptují i samotné Blu-ray disky, u jejichž zrodu společnost stála od samého počátku.

TIP: Pokud si chcete o nástupu 3D technologie přečíst více, určitě nevynechte naše články 3D na cestě do našich domácností a Stereoskopická budoucnost na dosah!

Jenže 3D – to nejsou jen kinosály IMAX, 3D televize a 3D sportovní přenosy. Může se jednat o něco tak „malého“, jako je vizualizace prostorových modelů, prezentace uměleckých děl nebo třeba trojrozměrné hříčky. Sony zítra v Tokiu na akci Digital Content EXPO 2009 představí prototyp 360° 3D displeje, který přesně něco takového umožňuje, resp. v brzké době umožňovat bude.

Sony 360° 3D displej - prorotyp

Zatím bezejmenný prototyp o výšce 27 centimetrů obsahuje válcový 3D displej, který lze sledovat ze všech stran (proto 360°), a to bez speciálních brýlí. Rozlišení zatím není nijak závratné, pouhopouhých 96×128 bodů s 24bitovou barevnou hloubkou, jedná se ale o první skutečný vzorek této technologie, jakýsi proof of concept.

V tuto chvíli samozřejmě nejsou dostupné vůbec žádné technické podrobnosti o principu, na jakém toto zařízení funguje, ani jakým způsobem se pro něj budou připravovat obrazové podklady z reálného světa. Že by 3D scanner?

„Kouzelný“ válec s pohyblivým 3D modelem, který si můžete prohlédnout ze všech stran, by podle Sony mohl nalézt uplatnění v medicínských vizualizacích, prezentacích výrobků z e-shopů, v interaktivních hrách s virtuálními zvířátky, trojrozměrných fotorámečcích, mobilních telefonech a časem třeba i v 360° 3D televizorech.

Nemusí to tedy dlouho trvat a budeme 3D doslova obklopeni. Že už to tak vlastně je, protože celý náš svět je přirozeně v 3D? Ale jděte. Koho by zajímal skutečný svět…

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Sony vyvíjí revoluční 360° 3D displej

Vložil Stíhačka (bez ověření), 22. Říjen 2009 - 8:56

Obrázek uživatele Stíhačka

3D už mi pomalu začíná lézt krkem.

Re: Sony vyvíjí revoluční 360° 3D displej

Vložil d.f.h, 22. Říjen 2009 - 9:08

Obrázek uživatele d.f.h

Tak to je blbé, protože tady o něm budeme psát stále víc a víc :-)

Re: Sony vyvíjí revoluční 360° 3D displej

Vložil Stíhačka (bez ověření), 22. Říjen 2009 - 9:57

Obrázek uživatele Stíhačka

A sakra! :) Ono totiž každý mluví o 3D TV, ale čím se to bude krmit? BR přehrávač, který umí hdmi 1.4 snad ještě neexistuje a kdo to kruci zase bude všechno měnit? Já teda ne. Nemluvě o tom, že titulů na trhu bude jako šafránu, vždyť obyčejný BR se doteď výrazně nerozšířil. Celé 3D vidím jako hysterickou snahu výrobců TV uvést na trh něco pod tlakem, ačkoliv po tom není žádná poptávka. Takže jako marketing dobrý, ale na praktické použití to nejméně v příštích 10 letech dle mého názoru nehrozí.

Re: Sony vyvíjí revoluční 360° 3D displej

Vložil d.f.h, 22. Říjen 2009 - 10:07

Obrázek uživatele d.f.h

Já s tím víceméně souhlasím, ale protože se o tom teď hodně mluví, tak o tom lidé na internetu hodně hledají informace, no a když je najdou právě tady a pak si přečtou i něco jiného… tak to je ideální stav pro obě strany :-) Ano, vezeme se prostě na trendu, nic víc.

Re: Sony vyvíjí revoluční 360° 3D displej

Vložil Stíhačka (bez ověření), 22. Říjen 2009 - 11:07

Obrázek uživatele Stíhačka

Chápu. :)