Trilogie Matrix na Blu-ray ovládne letošní podzim

vydáno 25. 7. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 7 komentářů

Tagy: Amazon, Animatrix, BD-50, Blade Runner, Blu-ray, Blu-ray profil 1.1, BonusView, Drsný Harry, DVD, film, HD DVD, Matrix, PIP, The Complete Matrix Trilogy, The Matrix, The Ultimate Matrix Collection, Warner Bros.

Už jen párkrát se vyspíme a bude to tady – bezpochyby nejočekávanější Blu-ray titul má konečně stanoveno datum vydání. Řeč je samozřejmě o The Ultimate Matrix Collection studia Warner. Je v tom ale jeden malý háček… a nebude se vám líbit.

The Ultimate Matrix Collection (Blu-ray)

Matrix na Blu-ray je něčím, na co všichni příznivci „modrého“ formátu čekají už více než rok. Loni v květnu se totiž celá trilogie sice objevila ve vysokém rozlišení, ale pouze na HD DVD. Pro jedince, kterým by tento shluk písmen náhodou nic neříkal, bude stačit vysvětlení, že HD DVD byl konkurenční formát vysokého rozlišení, soupeřící s Blu-ray od roku 2006 v takzvané válce formátů. Na HD DVD se Matrix objevil celkem ve dvou edicích (The Complete Matrix Trilogy a The Ultimate Matrix Collection) z nichž ta obsáhlejší nabízela celkem pět oboustranných disků se všemi třemi filmy a navíc pětatřiceti (!) hodinami bonusů.

Ačkoliv studio Warner vždycky vydávalo všechny své filmy zároveň na obou formátech vysokého rozlišení, v případě trilogie Matrix byla situace jiná. Blu-ray totiž v té době ještě nebylo technicky připraveno na bonusové technologie, které na HD DVD už realizovat šly (řeč je především o PiP, tedy obrazu v obraze, který nabízí Blu-ray profil 1.1), studio Warner samozřejmě nechtělo čekat, takže situace nakonec dopadla tak, jak dopadla. Blu-ray prostě bylo z kauzy Matrix zcela vynecháno.

TIP: O této události jsme loni samozřejmě informovali, viz články Trilogie Matrix v květnu pouze na HD DVD, Matrix ve vysokém rozlišení – teaser a Matrix na HD DVD – In-Movie Experience trailer.

Když ale začátkem letošního roku Blu-ray definitivně zvítězilo a stalo se jedinou možností pro vydávání filmů ve vysokém rozlišení na optických discích, všem příznivcům této technologie bylo jasné, že HD DVD trilogie Matrix se už moc neprodá a bude muset přijít Blu-ray edice. Jasné to bylo i samotnému studiu Warner, jen si dalo pořádně na čas.

Tento týden se konečně objevily zvěsti o připravovaném Japonském vydání trilogie Matrix, takže bylo jasné, že další regionální edice na sebe nenechají dlouho čekat. Tak se samozřejmě i stalo. O všech třech edicích byly oznámeny různé podrobnosti, ze kterých se nakonec dá sestavit následující mozaika:

Americká edice

Jako první se trilogie Matrix dočká (jako obvykle) Amerika. Tam 14. října vychází The Ultimate Matrix Collection, čítající celkem sedm disků a knihu s fotografiemi z filmů. Pět disků bude BD-50, tedy dvouvrstvé Blu-ray disky s kapacitou 50 GB: jeden pro každý ze tří filmů (VC-1 video, Dolby TrueHD audio), jeden pro animovaný Animatrix a jeden pro dokument The Matrix Experience. Další dva disky budou „jen“ DVD, některé dokumenty tedy budou pouze ve standardním rozlišení.

The Ultimate Matrix Collection (Blu-ray) - leták

Rozsah pětatřiceti hodin bonusů, známých z HD DVD vydání, by přitom měl být zachován, stejně jako bonusy prezentované formou obrazu v obraze. Další detaily zatím nebyly zveřejněny. Úplnou novinkou je Animatrix na Blu-ray, ten se totiž ve vysokém rozlišení ještě nikdy neobjevil, ani před rokem na konkurenčním formátu. Žádná „nižší“ edice (ekvivalent The Complete Matrix Trilogy) není pro americký region plánovaná.

Doporučená cena je $130, předobjednávka na Amazon.com je za neodolatelných $90. Žádná lepší náplň pro dlouhé (pod)zimní večery neexistuje.

Evropská edice

V Evropě vychází trilogie Matrix na Blu-ray 17. listopadu (předběžné datum). Dál už jsou to ovšem samé špatné zprávy – vychází totiž skutečně jen trilogie, tedy tři filmy na samostatných Blu-ray discích v boxu za £50. Ačkoliv je předobjednávka na Amazon.co.uk za sympatických £35, úplnou a dokonalou absenci jakéhokoliv bonusového obsahu nemůže nahradit ani za cenu nižšího poštovného, než ze zámoří.

The Matrix Reloaded - Neo

Opakuje se tak situace, ke které došlo třeba v případě šestidiskové sběratelské edice Drsný Harry, která je k dispozici také jen v reginu A, Evropa se musí spokojit s pouhým jednodiskovým vydáním filmu Drsný Harry. Dalším takovým ostudným případem je pětidisková sběratelská edice Blade Runner, kterou seženete také pouze v Americe, Evropa splakala nad výdělkem. Pokaždé se přitom jedná o filmy studia Warner, které tím jen dokazuje jakousi podivnou taktiku, kterou zaujímá vůči evropským edicím. Jediné štěstí, že jsou jejich americká vydání region free a evropské Blu-ray přehrávače si s nimi tedy bez problémů poradí.

Japonská edice

Japonsko přijde na řadu jako poslední, trilogie Matrix na Blu-ray se tam objeví až 17. prosince v sedmidiskové Ultimate edici, stejně jako v Americe. Právě z japonských specifikací můžeme usuzovat, co se asi objeví na bonusových DVD v americké verzi:

The Ultimate Matrix Collection (Blu-ray) - Nebuchadnezzar
  • dokument The Roots of The Matrix
  • dokument The Burly Man Chronicles
  • dokument The Zion Archive
  • digitální kopie prvního filmu (možná i zbývajících dvou) pro použití v kapesních přehrávačích

Nejisté jsou zatím informace o dokumentu The Matrix Revisited, který dříve vyšel jako samostatné DVD. Je možné, že se jeho jednotlivé části budou nacházet na Blu-ray discích spolu se třemi filmy.

Nebyla by to ale správná japonská edice, kdyby neměla oproti těm ostatním něco výjimečného navíc. Tentokrát se bude jednat o zmenšeninu lodi Nebuchadnezzar (v zatím neznámém měřítku), kterou by jistě chtěl mít doma na polici každý fanda trilogie Matrix.

Česká edice…?

Není třeba se radovat, na přítomnost českých titulků nebo dokonce dabingu můžeme s největší pravděpodobností zapomenout. Ačkoliv studio Warner možná na podzim vstoupí na náš lokální trh několika Blu-ray tituly, trilogie Matrix mezi ně zřejmě patřit nebude. A i kdyby se stal zázrak a české titulky by se na disky dostaly, jednalo by se o evropskou edici, tedy jak už bylo řečeno beze všech bonusů a dokonce i bez zásadního animovaného Animatrixu.

Budeme se tedy jako obvykle muset spolehnout na bezproblémový import z amerického Amazonu a pilovat anglická slovíčka. Nebo snad znáte dialogy všech tří filmů nazpaměť? Buďto jedno a nebo druhé – kvůli trilogii Matrix se totiž budou pořizovat Blu-ray přehrávače a Full HD televizory i tam, kde dosud kralovalo jen DVD.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Trilogie Matrix na Blu-ray ovládne letošní podzim

Vložil Anonym (bez ověření), 26. Červenec 2008 - 12:28

Obrázek uživatele Anonym

Matrix je už hodně okoukanej

Re: Trilogie Matrix na Blu-ray ovládne letošní podzim

Vložil d.f.h, 26. Červenec 2008 - 12:30

Obrázek uživatele d.f.h

To snad ničemu nevadí. Většina filmů je okoukaných ještě mnohem víc, znamená to snad, že by se měly přestat vydávat?

Re: Trilogie Matrix na Blu-ray ovládne letošní podzim

Vložil D@vid (bez ověření), 26. Červenec 2008 - 17:36

Obrázek uživatele D@vid

btw. zajimá me, proc je bonusovy obsah v 480p apod. malych rozliseni? to se nenataci HD kamerami nebo co?

Re: Trilogie Matrix na Blu-ray ovládne letošní podzim

Vložil d.f.h, 26. Červenec 2008 - 22:15

Obrázek uživatele d.f.h

Asi ne. Jak jinak to vysvětlit? Přece jen ty filmy jsou X let staré a tehdy se bunusy na něco, z čeho by pak šlo udělat HD, asi nenatáčely. Samozřejmě to ale není pravidlem, něco by v HD mohlo být.

Re: Trilogie Matrix na Blu-ray ovládne letošní podzim

Vložil st39.6 (bez ověření), 27. Červenec 2008 - 15:14

Obrázek uživatele st39.6

zrovna v ramci Ultimate M.Coll. je vetsina bonusu natacena pozdeji, na HD kamery (zpravidla se to pozna i na SD materialu), v tomhle pripade je to mozna ponechany v SD mimo jine kvuli prostoru na disku a levnejsim procesu. me by spis zajimalo, jestli bude eu. verze taky ntsc, nebo PAL … predpokladam, ze PAL, na druhou stranu pokud ty dokumenty nebyly toceny v HD ale v SD (o cemz pochybuju), tak by byl PAL jen upscalovany NTSC :D … toz je to zapeklite ;)

Re: Trilogie Matrix na Blu-ray ovládne letošní podzim

Vložil Jana (bez ověření), 29. Říjen 2008 - 20:16

Obrázek uživatele Jana

Rada bych se zeptala zasvecenych, zda americke Blu-ray jdou opravdu bezproblemu prehrat na nasich Blu-ray prehravacich nebo PS3 atp. Diky moc… …rada bych udelala radost pod stromeckem, ale trosku se obavam, aby kdyz uz se mi sem blu ray s Trilogii Matrix podari dostat, aby jeste tak sel prehrat.

Re: Trilogie Matrix na Blu-ray ovládne letošní podzim

Vložil d.f.h, 29. Říjen 2008 - 20:38

Obrázek uživatele d.f.h

Blu-ray disky z amerického vydání půjdou přehrát všude bez problémů, Warner regionálně nekóduje. Nejasno je kolem bonusových DVD, ty budou z US jednak v NTSC, což je samo o sobě blbé, ale mohly by být také regionálně kódované. Spíš si ale myslím, že ne.