Agent bez minulosti - skvělý začátek ještě lepší série (recenze Blu-ray)

vydáno 19. 1. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy | 10 komentářů

Tagy: Agent bez minulosti, BD-Live, Blu-ray, BonusView, Bourneovo ultimátum, Bournův mýtus, DTS-HD Master Audio, film, Jason Bourne, PIP, The Bourne Identity, The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum, U-Control, VC-1

Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002)

Pokud jste, podobně jako já, nejprve četli knižní předlohu od Roberta Ludluma případně viděli dvoudílný televizní film Kdo je Bourne? s Richardem Chamberlainem z roku 1988, čekalo vás při sledování remaku s Mattem Damonem v hlavní roli velké překvapení.

Čím více se z příběhu na plátně odkrývalo, tím více bylo zřejmé, že si tentokrát filmaři z původního „Bourna“ vypůjčili pouze jména některých postav a základní premisu: Tajného agenta, který ztratil paměť. Všechno ostatní je jiné.

Připomeňme, že při uvedení prvního dílu trilogie do našich kin a později na DVD zcela selhal distributor české verze, takže nám byl film prezentován s podivným názvem Agent bez minulosti. Patrně to někomu připadalo akčnější než „nudný“ název Bournova identita. Je nutno podotknout, že tou dobou již byl tři roky v tisku překlad knihy Roberta Ludluma, který byl samozřejmě pojmenován Bournova totožnost – nedávalo tedy smysl vymýšlet název zcela jiný.

Po uvedení filmu do kin bylo nakladatelství Domino, ve kterém překlad vyšel, nuceno přejmenovat i knihu, aby mohlo v novém nákladu těžit z popularity filmu… Stupidita umělého nového názvu se naplno projevila s příchodem druhého dílu série. Namísto názvu Bournův mýtus jsme dostali paskvil Agent bez minulosti 2: Bournův mýtus (naštěstí se později začal označovat již jen jako Bournův mýtus). V tu chvíli už se doufám někdo z české distribuce chytil za nos.

Na rozdíl od jiných filmů podobného žánru nemá Bournova identita s Mattem Damonem oproti knize rychlejší spád, více akce, přímočařejší příběh či jiné atributy obyčejně spojované s remaky starších filmů či filmovými adaptacemi knih. Už původní knižní předloha měla spád pověstný pro špionážní Ludlumovy thrillery, akce v ní rozhodně nechyběla a zápletka byla rafinovaná, ale sympaticky jednoznačná.

Nový film všechny tyto vlastnosti přebírá a ačkoliv děj zasazuje do moderní doby (místo dříve oblíbené studené války) a přichází s naprosto odlišným příběhem, zachovává poměrně zdařile atmosféru své knižní předlohy i prvního filmového zpracování z konce 80. let.

Hlavní hrdina, kterému všichni v průběhu filmu říkají Jason Bourne, ale jehož pravé jméno se dozvíme až na konci druhého dílu, je přesně takový, jaký má správný filmový tajný agent být. Žádná překážka pro něj není nepřekonatelná, žádná situace bezvýchodná a žádný protivník neporazitelný. Naopak, Matt Damon a jeho Bourne projevují až zázračné schopnosti.

Přesto však film není schematický nebo předvídatelný. Naopak. Bourne si sice s každou nástrahou poradí, ale navzdory tomu působí často zranitelně, což jen zvyšuje napětí. Svůj díl na tom má také Matt Damon, který se ukázal jako výtečná volba pro tuto roli.

Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002) Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002) Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002) Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002)

Zatímco z dřívějších rolí bychom mohli mít Matta Damona zařazeného do škatulky charakterních dramatických herců – vzpomeňte na filmy Dobrý Will Hunting, Talentovaný pan Ripley, Legenda o slavném návratu nebo i trilogii Dannyho parťáci, ve které hrál zakřiknutého Linuse – v trilogii o Jasonu Bournovi je z něj akční hrdina. Ale neznamená to, že by se od svých „oduševnělých“ hrdinů tolik vzdálil.

Damon propůjčuje Bournovi vynikající rozměr nejistoty, přemýšlivosti a výčitek svědomí (či introspekce, chcete-li), které umí perfektně namíchat se zdravým vztekem a úžasem. Dostáváme tak tajného agenta, který se – na rozdíl od žánrově vyhraněných kamarádů (James Bond) – zdá být velmi lidský a uvěřitelný. Skutečnost, že se umí porvat s každým padouchem, jen dokresluje hrdinu, kterého má divák opravdu rád.

Režisér Doug Liman a scénárista Tony Gilroy umně proplétají neustálé hrozby, které se kolem Bourna objevují, s postupným odhalováním kousků informací o jeho minulosti a událostech, jež předcházely jeho ztrátě paměti. Výsledný mix dává dohromady jeden z nejlepších akčních filmů uplynulého desetiletí a zároveň staví základ pro opravdu unikátní sérii, jejíž dvě pokračování první díl ještě v mnohém předčila.

Blu-ray

Agent bez minulosti vyšel na Blu-ray v boxu, který obsahuje celou trilogii. Všechny tři filmy (u nás dostupné i samostatně) jsou na dvouvrstvých discích BD-50 enkódované pomocí VC-1. Shodou okolností mám ve sbírce i dříve vydaného Agenta bez minulosti na HD DVD a mohu konstatovat, že původní velmi kvalitní obrazový přepis nedoznal změn, ale audio je na Blu-ray prezentováno v kvalitnějším (bezeztrátovém) formátu DTS-HD.

Obraz

Na rozdíl od třetího dílu (Bourneovo ultimátum – recenze), který je v poměru 2.40:1, má Agent bez minulosti (a Bournův mýtus) poměr stran 2.35:1. Ačkoliv je převod velmi povedený a dává nám ochutnávku skutečně mistrovských kousků, které následují v případě dalších dvou dílů, vytkl bych mu přílišný kontrast v tmavých a světlých scénách. Tento přístup dodává obrazu na prostorovosti, ale v některých momentech likviduje jemnější detaily ve stínech, což je škoda.

Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002) Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002) Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002) Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002)

Barevné podání je docela usedlé, což je z většiny dílem filmařského záměru. Celková atmosféra je díky tomu v duchu střízlivého chladu, který dobře pasuje k deštivému a podmračenému počasí, jež si režisér vybral jako kulisu celého příběhu (s jedinou výjimkou na samém konci, kdy už se zdá, že jsou starosti zažehnány).

Zvuk

Přestože jsem zmiňoval lepší formát audia než na HD DVD, musím přiznat, že mezi oběma verzemi neslyším výrazný rozdíl (snad jen basy zní v DTS-HD lépe). Zvuková stopa vyniká v akčních scénách, které jsou ostré a dobře namíchané se soundtrackem Johna Powella. Naopak v tišších pasážích, kterých má první díl (oproti dalším dvěma dílům, které už točil Paul Greengrass) poměrně dost, se zdá zvuk poněkud nevýrazný a atmosféru příliš nedokresluje.

V zahraničních recenzích stejného disku jsem se dočetl, že má Agent audio dobře rozložené mezi přední a zadní kanály, ale můj dojem tak pozitivní není. Možná jsem však pouze namlsaný Bournovým ultimátem.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Agent bez minulosti.

Bonusy

Disk je na první pohled obdařen slušnou várkou bonusů, ale ve skutečnosti nás producenti Blu-ray disku trochu ošidili. Kompletní základní sada bonusových materiálů je totiž zcela identická s tím, co už bylo k vidění na speciální edici DVD. A navíc vše zůstalo v SD rozlišení, tedy 480i/p. Myslím, že je to docela škoda.

Pokud odhlédneme od tohoto nedostatku, tak je třeba přiznat, že jsou tyto SD bonusové materiály skutečně zajímavé. Kromě několika obligátních vystřižených scén, které však v případě tohoto filmu příliš nezaujmou, obsahují bonusy například velmi zajímavé rozhovory se spisovatelem Robertem Ludlumem.

Další dokumenty také stojí za zhlédnutí, i když obsahově ani zpracováním nijak nevybočují z běžné hrstky bonusů, které najdeme na většině DVD. Vyniká scénáristův a režisérův komentář k alternativnímu začátku a konci filmu; původní verze byla zavržena kvůli přítomnosti exploze, jež by prý příliš připomínala útoky z 11. září 2001. Argumentace tvůrců ohledně této změny obsahuje mimo jiné i emfatické prohlášení, že v žádném filmu už nikdy nebude moci být jakákoliv exploze…

Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002) Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002) Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002) Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002)

Méně úsměvné už je tvrzení, že zatímco v době před 11. zářím 2001 by film Agent bez minulosti vzbudil úžas nad domnělými praktikami CIA, po útocích lidé začali prohlašovat, že politické vraždy, které ve filmu provádějí agenti CIA, jsou ten správný způsob, jak řešit problémy.

Oproti DVD nabízí Blu-ray ještě několik bonusů, které umožnil až tento nový formát. Především se jedná o tzv. funkci U-Control, což je počin studia Universal. Jedná se o více či méně interaktivní prezentaci bonusových materiálů přímo během přehrávání filmu. V případě Agenta bez minulosti jsou k dispozici tři zdroje informací, ze kterých můžete v průběhu filmu čerpat. Ani jeden z těchto materiálů nepokrývá celý film – jsou přiřazeny jen k určitým scénám:

  • Komentář tvůrců a protagonistů a film o filmu prezentovaný jako obraz v obraze. Naštěstí tento obraz v obraze zabírá téměř čtvrtinu běžného obrazu, takže je poměrně dobře vidět, co se v doprovodném dokumentu děje. Je to povětšinou velmi zajímavé povídání – doporučuji.
  • Tzv. Akta Treadstone – heslovitě zpracované textové informace o osobách a lokacích, které se v příběhu objevují. Autoři disku se tyto informace snažili prezentovat jako z archívů CIA, takže např. údaje o jednotlivých osobách vždy obsahují kolonku „počet zabití“ apod. Pokud již příběh znáte, je to v podstatě k ničemu.
  • Poslední a dle mého názoru zcela zbytečný přídavek: Obrazové shrnutí předešlého děje s textovým komentářem. Je k dispozici každých přibližně 10 minut a pro někoho, kdo se na film dívá, zcela zbytečné. Děj není tak komplikovaný, aby divák potřeboval každou chvíli zrekapitulovat, co se vlastně stalo.

Vlastníte-li přehrávač s podporou BD-Live (BD profil 2.0), můžete si vytvořit uživatelský účet a zkusit si proti ostatním připojeným divákům zahrát hru, která má simulovat boj v tváří v tvář pomocí strategických herních karet. Nudné.

Verdikt

Výtečný film, společně se zbytkem série výtečný filmařský počin. Blu-ray nezklame obrazem ani zvukem, i když druhé dva díly jsou na tom kvalitativně ještě lépe. Bonusové materiály jsou zajímavé, ale bohužel pouze v SD. Z bonusů specifických pro Blu-ray zaujme komentář formou obrazu v obraze, ale ten není k dispozici po celou dobu filmu.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Agent bez minulosti - skvělý začátek ještě ...

Vložil Anonym (bez ověření), 19. Leden 2010 - 10:31

Obrázek uživatele Anonym

absolutně nechápu, proč filmy vydávají v poměru stran 2.35:1, daleko vhodnější je 1.85:1-když už mám 16:9 tv, nebudu se přeci dívat na ty ohavný pruhy:/

Re: Agent bez minulosti - skvělý začátek ještě ...

Vložil d.f.h, 19. Leden 2010 - 10:44

Obrázek uživatele d.f.h

To má být vtip? :-) Jako že by někdo nutil režiséry a kameramany používat jeden jediný formát obrazu jen kvůli tomu, že mají televize formát 16:9? :-D

Dej si zoom a budeš spokojený. Jen se pak nediv, že ti některé věci uniknou, když přijdes o dvacet procent obrazu.

Re: Agent bez minulosti - skvělý začátek ještě ...

Vložil Robert Krátký (bez ověření), 19. Leden 2010 - 11:10

Obrázek uživatele Robert Krátký

Tak si pořiď Philips Cinema s poměrem 21:9 :-)

http://reviews.cnet.co.uk/…04308,00.htm

Re: Agent bez minulosti - skvělý začátek ještě ...

Vložil d.f.h, 19. Leden 2010 - 12:10

Obrázek uživatele d.f.h

Ovšem to by pak zase hrozily vertikální pruhy v případě obrazu 16:9 :-)

Re: Agent bez minulosti - skvělý začátek ještě ...

Vložil Robert Krátký (bez ověření), 19. Leden 2010 - 12:47

Obrázek uživatele Robert Krátký

Proč? TV s poměrem 16:9 už má… Jedna bude v obýváku, druhá v ložnici.

Re: Agent bez minulosti - skvělý začátek ještě ...

Vložil d.f.h, 19. Leden 2010 - 14:00

Obrázek uživatele d.f.h

A to se vyplatí! :-)

Re: Agent bez minulosti - skvělý začátek ještě ...

Vložil Anonym (bez ověření), 20. Leden 2010 - 14:00

Obrázek uživatele Anonym

kkti

Re: Agent bez minulosti - skvělý začátek ještě ...

Vložil d.f.h, 20. Leden 2010 - 19:04

Obrázek uživatele d.f.h

Jojo, my ti rozumíme :-)

Re: Agent bez minulosti - skvělý začátek ještě ...

Vložil mylosh (bez ověření), 21. Leden 2010 - 19:58

Obrázek uživatele mylosh

a nejlepsi na tom je ze se to vsechno nataci na pole 4:3, to je pak odpadu

Re: Agent bez minulosti - skvělý začátek ještě ...

Vložil d.f.h, 22. Leden 2010 - 10:38

Obrázek uživatele d.f.h

Všechno rozhodně ne.