BD-Live filmy - co nás vlastně čeká?

vydáno 28. 3. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Glosy | téma Filmy, Přehrávače | 1 komentář

Tagy: BD-Live, BDP-S350, BDP-S550, Blu-ray, Blu-ray profil 2.0, DMP-BD50, film, LionsGate, MoLog, Panasonic, PlayStation 3, přehrávač, PS3, Rambo, Saw 4, Sony, Sony Pictures, Walk Hard: The Dewey Cox Story, War

Walk Hard: The Dewey Cox Story (2007)

Blu-ray filmy se co nevidět dočkají dlouho slibované interaktivity a exkluzivního bonusového obsahu. Podpora pro Blu-ray profil 2.0 neboli BD-Live je na cestě do nových přehrávačů a chystají se i příslušně vybavené disky. Těšit se mimo jiné můžeme třeba na download trailerů, ale to samozřejmě není všechno.

Pro úplnost bude dobré vědět, že v tuto chvíli si s BD-Live poradí jen herní konzole Sony PlayStation 3 (viz Nový firmware pro PlayStation 3: BD-Live a titulky pro DivX), která tak potvrzuje svou pozici nejuniverzálnějšího a vzhledem k ceně i excelentně funkčně vybaveného Blu-ray přehrávače. Jako další by měly být na řadě připravované „čistokrevné“ přehrávače Sony BDP-S350 a BDP-S500 a také Panasonic DMP-BD50, který bude patřit mezi celkově nejlepší Blu-ray přehrávač na trhu. Podporu pro BD-Live přitom může pomocí nového firmware dostat jakýkoliv existující přehrávač, který má možnost připojení k internetu a minimálně 1 GB paměti pro stahovaná data – to jsou jediné dvě nutné hardwarové podmínky, které nelze „doprogramovat“.

Studio Sony Pictures připravuje na duben několik BD-Live vybavených filmů, mezi jinými také hudební komedii Walk Hard: The Dewey Cox Story. Jednou z BD-Live funkcí, přítomných na tomto disku, bude možnost stahování trailerů na chystané Blu-ray novinky a kinopremiéry přímo do přehrávače. Na screenshotu ovládacího rozhraní (klikněte pro zvětšení) je vidět jednoduchá nabídka s tlačítky pro trailery v HD i SD rozlišení, která se samozřejmě bude aktualizovat, jakmile bude k dispozici nějaká novinka.

BD-Live - Walk Hard

To je také hlavní výhoda BD-Live. Trailery a další doplňky by samozřejmě mohly být přímo na disku s filmem (také tomu tak často bývá), ale díky přístupu přehrávače na internet může být nabídka skutečně aktuální a obsahovat stále něco nového. Komunikace přitom může být obousměrná: studio Lionsgate vydalo už začátkem roku tituly War a Saw 4 vybavené BD-Live funkcí MoLog (movie blog), díky které se diváci mohou zapojit do online diskuse pomocí virtuální klávesnice na obrazovce nebo si navzájem ukazovat oblíbené pasáže filmu. MoLog by měl obsahovat i poslední díl série Rambo, který vychází v květnu (viz Rambo: podrobnosti o Blu-ray vydání).

Lze říct, že se díky BD-Live může začít ztrácet rozdíl mezi stolním přehrávačem a osobním počítačem. Pomocí technologie BD-Java, která je součástí všech Blu-ray profilů, lze v přehrávači spouštět například hry a další drobné programy (viz například zmiňovaný MoLog), internet zajistí infrastukturu pro propojení diváků / hráčů a díky tomu všemu se otevírají téměř nekonečné možnosti online interaktivity.

Do roku 2012 má být v obývacích pokojích po celém světě padesát milionů Blu-ray přehrávačů s přístupem na internet a to už je slušná členská základna pro distribuci digitáního obsahu, která musí nutně začít zajímat nejen filmová studia. Možná se dočkáme interaktivních reklam, aktualizovaných přímo z internetu, ke slovu by mohlo přijít i placené stahování obsahu… To všechno je ale zatím hudba budoucnosti.

BD-Live je tu právě teď a my můžeme pozorovat, jak se mu budou dařit první krůčky a jestli dokáže zaujmout a oslovit. Šance tu jistě je.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Glosy

Komentáře

Re: BD-Live filmy - co nás vlastně čeká?

Vložil babuška (bez ověření), 24. Únor 2009 - 22:49

Obrázek uživatele babuška

Upřímně řečeno je mi jedno co za bonusy je na disku mně stačí jen film ostatní mně nezajímá a přístup na internet s dnešním počtem virů no asi do 2012 je hodně velká blbost