Blade Runner, Harry Potter a Terminator 3 mají na Blu-ray problémy

vydáno 24. 12. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blade Runner, Blu-ray, film, Harry Potter, Harry Potter a Ohnivý pohár, HD DVD, Terminator 3, Terminátor 3: Vzpoura strojů, Warner, Warner Bros.

Předvánoční nabídka HD filmů společnosti Warner byla sice nebývale bohatá, teď se ale ukazuje, že se spousta věcí tak úplně nepodařila. Špatné disky, problémy s kvalitou obrazu a dokonce i záměna formátů – tím vším trpí několik velmi očekávaných vydání. U kterých filmů si tedy dát na co pozor?

Jen tak na okraj: Warner vydává všechny své filmy na obou konkurenčních HD formátech, tedy Blu-ray i HD DVD. Až na výjimky se v obou případech jedná o technicky i výbavou naprosto shodná vydání. Zajímavé je, že níže popisované problémy se týkají jen a pouze Blu-ray verzí filmových trháků. Náhoda? Možná ne. Ve válce (formátů) je přece dovoleno všechno…

Blade Runner

Blade Runner - definitivní sběratelská edice (Blu-ray)

O HD vydání tohoto skvostu, který je právem označován za jeden z nejzásadnějších sci-fi filmů dvacátého století, jsem zde už psal (viz Blade Runner na Blu-ray a HD DVD). Jednalo se zřejmě o nejočekávanější vydání nejen tohoto roku – pokud totiž existuje film, jehož obraz by si vysoké rozlišení skutečně zasloužil, pak je to právě Blade Runner Ridleyho Scotta.

Přepis se podle všeho velmi vydařil a snímek se k nám dostal v masivní pětidiskové edici, obsahující celkem pět různých verzí filmu a obrovské množství bonusových materiálů. A právě s jedním z disků Blu-ray vydání jsou bohužel hlášeny problémy.

Pátý disk má podle specifikace obsahovat velmi raritní pracovní verzi filmu (Workprint version), viz zmiňovaný odkaz na článek. Může se ale stát, že se pod potiskem pátého disku skrývá obsah disku prvního, tedy definitivní verze (Final cut) z roku 2007.

Jedna z cest jak zjistit, jak na tom jste, je prozkoumat zvukové stopy pátého disku: pokud mezi nimi objevíte Dolby TrueHD, máte smůlu a špatný disk – jenom definitivní verze na prvním disku má totiž zvuk v tomto formátu.

Disk samozřejmě můžete reklamovat – společnost Warner pro tyto případy zřídila speciální linku 1–800–553–6937.

Databáze filmů: Blade Runner – definitivní sběratelská edice (Blu-ray)

Harry Potter

Harry Potter - dárkový box, roky 1-5 (Blu-ray)

Ještě zajímavější je situace v případě dárkového boxu Harry Potter (roky 1–5), opět pouze v Blu-ray verzi. Tentokrát totiž můžete jako vánoční překvapení v kolekci místo Blu-ray disku s filmem Harry Potter a Ohnivý pohár objevit disk sice s tím samým filmem, ovšem ve formátu HD DVD. Dokonce je správně označený, takže ho snadno poznáte – zřejmě se zatoulal z HD DVD vydání tohoto boxu, který ovšem takovými problémy netrpí.

I v tomto případě můžete špatný disk reklamovat na čísle 1–800–553–6937, protože váš Blu-ray přehrávač si s ním samozřejmě neporadí.

Databáze filmů: Harry Potter – dárkový box, roky 1–5 (Blu-ray)

Terminator 3

Do třetice všeho špatného: třetí díl série Terminator vyšel na Blu-ray docela nedávno a oproti HD DVD s velkým zpožděním. Možná za to může speciální „vychytávka“ – videokomentář formou malého okénka v rohu obrazovky, který lze zobrazovat během přehrávaného filmu. Každopádně právě videokomentáře se týkají problémy tohoto disku.

Jen na vysvětlenou – HD DVD vydání filmů mohly být podobnými interaktivními videokomentáři vybaveny dříve, než Blu-ray. Blu-ray to v podstatě začíná umět až teď a první tituly s těmito funkcemi se teprve objeví, stejně tak je k dispozici jen několik přehrávačů, které si s nimi poradí (viz články Blu-ray filmy nové generace: cui bono? a Blu-ray přehrávač Panasonic DMP-BD30: první z nové generace).

Terminator 3 (Blu-ray)

Společnost Warner ale chtěla s Blu-ray vydáním třetího Terminátora stihnout letošní Vánoce, proto zvolila šalamounské řešení: videokomentář na disk sice zařadila, ale formou dvou verzí filmu, mezi kterými lze víceméně plynule přecházet pomocí technologie seamless branching.

Zjednodušeně řečeno je v tomto případě na disku uložený „normální“ film a pak znovu jeho kopie, která má ale přes filmový obraz v jednom rohu umístěno okénko s videokomentářem. Pomocí přepínání těchto dvou verzí lze docílit efektu zapínání a vypínání videokomentáře. (Technologie, se kterou se počítá do budoucna, by to měla umět daleko jednodušeji a pohodlněji, o tom ale teď neměla být řeč.)

Do tohoto procesu se při výrobě zřejmě vloudila chybička, protože „čistá“ verze filmu bez videokomentáře je na disku uložena v rozlišení 1080i (horší prokládaný obraz), zatímco verze s videokomentářem je správně v 1080p (neprokládaný, kvalitnější obraz). To je samozřejmě celkem nepříjemné.

Zatím není jisté, jestli se tato chyba týká všech Blu-ray disků filmu Terminator 3, pokud ale právě vy máte tu smůlu, zbývá vám jediné: volat oblíbené čislo 1–800–553–6937.

Databáze filmů: Terminátor 3: Vzpoura strojů (Blu-ray)

Opravdu nevím, jestli se jedná o něčí trojnásobnou nepozornost, nebo snad jde o promyšlenou antikampaň, která by měla vést k diskreditaci Blu-ray formátu. Přijde mi ale, že společnost Warner naházela klacky pod nohy jen sama sobě a bude si to u fanoušků Blu-ray ještě hodně dlouho žehlit.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře