Téma: 5 filmů, díky kterým může být Ben Affleck dobrý Batman

vydáno 24. 8. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Ze světa | 3 komentáře

Tagy: Ben Affleck, Daredevil, Jay a mlčenlivý Bob vrací úder, Jay and Silent Bob Strike Back, K zázraku, Město, Na odstřel, State of Play, The Town, To the Wonder

Žádná zpráva neotřásla filmovým světem posledních dní a týdnů tolik jako oznámení studia Warner Bros., že do netopýřího kostýmu a tím pádem i do ponožek Bruce Waynea vklouzne po Christianu Baleovi Ben Affleck. Většina internetu začala okamžitě nadávat, na Twitteru a dalších sociálních sítích najdete tunu textových i vizuálních vtípků či urážek, my ale zachováváme chladnou hlavu. Na rovinu sice musím říct, že sám kdovíjakou radost nemám, při rešerši pro tento článek jsem však dospěl k tomu, že by se Affleckovi měla dát alespoň šance. Proč? Pět důvodů máte právě před sebou.

Daredevil

Daredevil (2003) (Blu-ray)

Ano, myslím to vážně. Affleckova superhrdinská role z roku 2003 je jedním z hlavních důvodů, proč by měl nejlepší kámoš Matta Damona dostat šanci. Ne proto, že celý film odehraje ztuhlý jako po obrně, hází ze sebe duté hlášky (byť s dobrým timingem!) a jeho temný hlas je spíše k smíchu. Ale jednoduše, protože ví, co u Daredevila nefungovalo. Není žádným tajemstvím, že Affleck své účasti v Daredevilovi vždy litoval a nelíbil se mu ani směr, jakým se film vydal. Komiksové filmy navíc byly v té době přece jen ještě v plenkách a hledaly svůj „ksicht“. A Affleck před deseti lety byl pořád víc zelenáč bez vkusu než člověk, který umně natočil oscarové Argo, Gone Baby Gone nebo kriminálku Město. Jistě, na jeho zhmotnění ďábelského geroje můžeme plivat horem dolem, přesto je potřeba si uvědomit, že Affleck od té doby dospěl a v režii někoho jiného nemusel být za vykulené pako, jež je cool jen když za něj zaskakuje digitální dvojče a kaskadér.

Město

Město (Town, The, 2010) (Blu-ray)

Zmínil jsem Město? To proto, že se jedná o jeden z nejsilnějších důvodů, proč by měl Ben Affleck zvládnout charismatickou postavu s dvojí osobností. V Městě si střihl (pod vlastní taktovkou) dobráckého zloděje, jemuž poroučí srdeční poryvy a taky dá dost na morálku, ale nebojí se svým kumpánům ani vyhrožovat způsobem, ze kterého mrazí v zádech. Navíc zde odhalil, že nabrat muskulaturu zvládá i ve věku kolem čtyřicítky naprosto bez problémů, a člověk mu dokonce věřil všechny jeho herecké polohy bez nejmenšího zaváhání. Pokud Snyder pustí Afflecka k troše improvizace a osobním úpravám charakteru Bruce Waynea, můžeme mít před sebou jednoho z nejcharismatičtějších Netopýrů vůbec. A stejně, překonat tragického George „hraju Bruce i Batmana úplně stejně“ Clooneyho půjde jen těžko.

K zázraku

K zázraku Dvě slova: Terrence Malick. Umíte si Afflecka z roku 2000 představit v intimní a minimalistické roli, kdy se prohání po prázdných apartmánech a běhá po polích, aniž by to bylo k smíchu? No právě. Affleck v posledních letech ukazuje, že pokud má nad sebou dohled kvalitního, vizí obdařeného režiséra (a mnohdy je jím on sám), dovede odehrát i role, u nichž bychom si před deseti klepali na čelo. A jen těžko se věří představě, že by se herec-režisér jeho kalibru nechal v současnosti zlákat do projektu, kde by neměl nad svou postavou a výkonem držet ochrannou ruku. Snyder možná bude chtít kotel akce, Affleck se však podle informací ze zákulisí dost zajímal o příběh, koncept i svůj charakter, takže se dá předpokládat, že bude chtít do filmu procpat i trochu víc, než jen silácké řeči a hrdinské postoje. K zázraku ukazuje, že by to měl zvládnout naprosto bez problémů. A také že herecky hodně vyrostl.

Jay a Mlčenlivý Bob vrací úder

Jay a mlčenlivý Bob vrací úder (Jay and Silent Bob Strike Back, 2001) (Blu-ray)

Nikdo neví o internetových urážkách víc než Ben Affleck. Což dokázal právě v Jay a mlčenlivý Bob vrací úder, kde si pod taktovkou „batmanologa“ (i proto se může jeho volba povést – má nejlepšího možného poradce) a kamaráda Kevina Smithe vychutnal malou roličku, jež se fenoménu internetových nerdů směje do obličeje a je – obzvlášť v těchto dnech – nebývale trefná. Affleck tu navíc opět odhaluje svůj komediální timing a skutečnost, že pokud ho nerežíruje úplný mamlas, zvládá být cool i vtipný zároveň. A co je Bruce Wayne? Přece právě tohle!

Na odstřel

Na odstřel (State of Play, 2009) (Blu-ray)

Teď malinko zvážníme. Ostatně film o Temném rytíři (Affleck podepsal kontrakt na více filmů) vyžaduje určitou serióznost. Jak víme, hrát Bruce Waynea a Batmana vyžaduje určitý „skill“ nedat na sobě poznat, že jsou jedna a tatáž postava. Stejné herectví (podobně jako v Městě) vyžadovala i Affleckova role v politickém (a nedoceněném!) thrilleru Na odstřel, v němž si zahrál politika, jehož milenka zemřela za poněkud záhadných okolností. A jak se posléze ukáže, sám Affleck v tom měl tak trochu prsty. Pravda, herecky se jedná o Affleckův lehký nadprůměr (zase ta ztuhlost), avšak Affleck zde zvládá svou civilní polohu s velkým přehledem, je sympatický, charismatický, a zároveň má temnou stránku, kterou málokdo čeká a i v ní je velmi uvěřitelný. Jako herec by tudíž měl přerostlého netopýra a jeho milionářské alterego maskovat levou zadní.

Co si o Affleckovi a jeho obsazení do role Batmana myslíte vy? Diskuzní ring je jako obvykle volný!

P.S.: V Přízracích je Affleck samozřejmě nejlepší!

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Téma: 5 filmů, díky kterým může být Ben Affleck ...

Vložil Martin (bez ověření), 26. Srpen 2013 - 23:55

Obrázek uživatele Martin

Můj skromný názor je, že Ben je skvělý režisér a průměrný herec. A u toho by mělo zůstat, já chci vidět další Gone Baby Gone a ne, jak se ztrapňuje pobíháním po ulicích Gotham City. Koneckonců, Batman je jen píčovinka pro teenagery.

Re: Téma: 5 filmů, díky kterým může být Ben Affleck ...

Vložil Anonym (bez ověření), 27. Srpen 2013 - 15:15

Obrázek uživatele Anonym

Tobě by měli nějak zakázat sem přidávat komentáře, v životě jsem od tebe nečetl nic pozitivního. Jediné co umíš je urážet filmy a hrát si na rádoby kritika s vkusem…

Re: Téma: 5 filmů, díky kterým může být Ben Affleck ...

Vložil Martin (bez ověření), 27. Srpen 2013 - 17:26

Obrázek uživatele Martin

Nesmysl, většina mých příspěvků je pozitivních, ty jenom prostě čteš ty u blbých filmů.