Další Blu-ray oběti ořezu v Česku? Žena v černém a Mezi vlky

vydáno 2. 9. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova | 12 komentářů

Tagy: Blu-ray, Bontonfilm, Magic Box, Mezi vlky, The Grey

Mezi vlky (The Grey, 2012) (Blu-ray)

Blu-ray nám poskytuje možnost reprodukovat filmy v domácích podmínkách v té nejvyšší možné kvalitě, která se přibližuje původnímu tvůrčímu záměru téměř na sto procent. Bezztrátová komprese zvuku, obraz ve FullHD, které je jen o píď menší než 2k, tedy projekce ve většině moderních kin, to všechno obohacené o kopu dokumentárních materiálů. Filmoví fanoušci skáčou radostí do stropu. Tedy pokud nekupují v Česku.

Sem tam se u nás totiž objeví Blu-ray edice, která jako by se snažila popřít veškeré benefity, jež může formát přinést. Na to, že tu nevycházejí bonusy, už jsme si zvykli a často to tiše tolerujeme, co nám ale vadí opravdu hodně, když na trh dorazí nějaký film s ořezaným obrazem. Tedy takový, který nectí původní poměr stran, ve kterém byl film komponován a je ořezán do 16:9 – tak, aby zaplňoval celou vaší obrazovku.

Na první pohled je to pěkná podívaná. Jenže na ten druhý zjistíte, že vám chybí velká část obrazu. A to je špatně. Připomíná vám to něco? Ano, pamatujete se dobře, přesně takhle dopadlo tuzemské Blučko se skvělým Kick Ass:

Kick-Ass (2010) - ořez 1,78:1 Kick-Ass (2010) - ořez 1,78:1

(Červeně vyznačená plocha v ořezu 1,78:1 chybí…)

Na srpnových Blu-ray se tahle situace zopakovala hned dvakrát, a to „pod dohledem“ obou našich největších distributorů Magic Boxu a Bontonfilmu. Nutno ale podotknout, že se jedná o odlišné případy. První zmíněný na náš trh dotáhl ořezanou Ženu v černém, druhý thriller Mezi vlky. Situace nás mrzí o to více, že se jedná o skvělé filmy, které si pořádnou prezentaci na Blu-ray rozhodně zaslouží. A ano, hádáte správně, oba tituly dorazily bonusů prosté. Přitom Mezi vlky má na americké verzi PiP komentář!

Mezi vlky Mezi vlky Mezi vlky Mezi vlky

TIP: FullHD screenshoty v PNG najdete v našem samostatném Blu-ray profilu filmu

Jaký je důvod obrazových ořezů? Člověk automaticky začne nadávat na distributora, ten v tom ale tak úplně nemá prsty. Aniž bychom zacházeli do detailů – to uděláme až v samostatném článku o problémech tuzemské distribuce, více méně taková kopie přijde jako jediná a nikdo se neptá, jestli našemu trhu vadí ořezaný obraz. Buď takový paskvil, nebo nic.

V případě Mezi vlky ale není situace tak černobílá. Obraz sice není prezentován tak, jako v kinech, a tudíž se nejedná o dodržení tvůrčího záměru. Zároveň však nedostanete plnohodnotný ořez, obraz se totiž částečně otevírá vertikálně.

Pro názornou ukázku jsme vzali několik náhodných screenshotů z traileru a „postavili“ je vedle sebe se screenshoty z filmu. Nejedná se o na snímek totožné záběry, ale pro představu postačují.

Mezi vlky Mezi vlky Mezi vlky Mezi vlky

Mezi vlky tedy na český Blu-ray dorazilo v částečném open-matte, které obraz ořezává jen minimálně (v některých scénách navíc odlišně) a co ubírá po stranách, přidává vertikálně. Nicméně platí, že se nejedná o takovou verzi, kterou jsme měli podle režiséra vidět.

V případě Mezi vlky si nelze vyloženě stěžovat, divák vlastně dostává více obrazu, což jako kompenzace za nedodržení OARu většině lidí bude stačit (nebo dokonce vyhovovat). U Ženy v černém se ale jedná o obyčejný ořez, jak dokazuje tahle rychle spíchnutá srovnávačka:

Žena v Černém US BD vs CZ BD

TIP: Desítky FullHD screenshotů v PNG z filmu Žena v černém najdete na našem BD profilu

Stačí se podívat, kolik stěny je ještě za chlapcovým ramenem a jak je vpravo ořízlý druhý leták. Bohužel dost podstatný rozdíl.

Bojíme se, že to nejsou ani zdaleka poslední tituly, které takhle dopadly. Máte vy doma nějaký Blu-ray, který prošel podobným ořezem? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi!

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Další Blu-ray oběti ořezu v Česku? Žena v ...

Vložil marko (bez ověření), 2. Září 2012 - 11:51

Obrázek uživatele marko

film Medzi vlkmi som pozeral ale tento titul by som nechcel ani zadarmo, divim sa ze Neeson natocil taky paskvil… zaciatok a koniec o nicom… a to Liama Neesona mam ako herca rad…

Re: Další Blu-ray oběti ořezu v Česku? Žena v ...

Vložil Anonym (bez ověření), 2. Září 2012 - 12:09

Obrázek uživatele Anonym

takze u nas sou filmy drazsi nez v zahranici i presto ze mame mensi kupni silu a jako bonus za to ze platime vic orezou z filmu bonusy a tretinu obrazu??? no to je krasne, proc si nepriplatit za „kvalitu“ a pak se strasne divi ze lidi stahujou filmy z internetu. to je normalne na presdrsku

Re: Další Blu-ray oběti ořezu v Česku? Žena v ...

Vložil kuchi (bez ověření), 2. Září 2012 - 12:54

Obrázek uživatele kuchi

rozumím tomu, že nedodání bonusu nějaké peníze ušetří a má tedy pro distributora smysl. Ale jaký má smysl udělání ořezů a nové překodování filmu? Co tím ušetří?

Re: Další Blu-ray oběti ořezu v Česku? Žena v ...

Vložil Fandor (bez ověření), 2. Září 2012 - 14:14

Obrázek uživatele Fandor

Prostě žijeme v ČR. V zemi,kde vládne hloupost.

Re: Další Blu-ray oběti ořezu v Česku? Žena v ...

Vložil Martin (bez ověření), 2. Září 2012 - 18:45

Obrázek uživatele Martin

Hloupost distributorů, nebo nás, diváků ? Většina lidí asi chce mít obraz přes celou nově zakoupenou plazmu a nějaký umělecký záměr je jim zcela ukradený, na což distributor reaguje vcelku „logickým“ způsobem. No já s tím problém nemám, jelikož jsem sprostý pirát.

Re: Další Blu-ray oběti ořezu v Česku? Žena v ...

Vložil Anonym (bez ověření), 27. Leden 2014 - 16:48

Obrázek uživatele Anonym

a to jsou ti lidi takoví mentálové že si to neuměj vyzoomnout přímo ovladačem na TV??? pač obráceně to bohužel nefunguje a ožízlému formátu už žádná fce na TV 30% chybějícího záběru nikdy nepřidá…

Re: Další Blu-ray oběti ořezu v Česku? Žena v ...

Vložil FilmFan24 (bez ověření), 2. Září 2012 - 16:13

Obrázek uživatele FilmFan24

WARRIOR dopadl také tak. Výborný film, který se našim kinům vyhnul jako čert kříži a na jehož vydání se na DVD a BD dost dlouho čekalo přinesl na náš trh HCE. Film je natočený digitální kamerou ze záměrně zrnitým obrazem, kde je díky nazoomování zrno poněkud více viditelné. Bohužel tato situace se u nás děje právě u takových filmů, které pro náš region nemají zastoupení majors studia. Je to kolikrát jediná verze masteru, který je vyrobený pro TV vysílání a který český distributor dostane možnost zakoupit. Nehledě k tomu, že komerční televize nerady film v originálním obrazovém formátu ale raději mají obraz přes celou obrazovku chtějí po českém distributorovi raději pro vysílání takový paskvil…Mrzí mě to velice. A mrzí mě to u Warriora o to víc, že krásné neošizené vydání jsem měl doma zakoupené z ciziny (bez CZ podpory) v luxusním steelbooku a když jsem se dozvěděl, že bude české vydání to cizí jsem nerozvážně prodal.

Re: Další Blu-ray oběti ořezu v Česku? Žena v ...

Vložil DartVader (bez ověření), 3. Září 2012 - 0:52

Obrázek uživatele DartVader

Wa da fak.

Re: Další Blu-ray oběti ořezu v Česku? Žena v ...

Vložil Anonym (bez ověření), 3. Září 2012 - 23:07

Obrázek uživatele Anonym

Další obětí Magicboxu je film Rambo 4 do pekla a z5!!!!!!! Totální prasečina toto! Dávejte si pozor na filmy od magicbox – většínou vyhážou všechny bonusy a interaktivní meníčka a občas urobí i tuto zoom prasečinu!

Re: Další Blu-ray oběti ořezu v Česku? Žena v ...

Vložil Psema (bez ověření), 4. Září 2012 - 7:52

Obrázek uživatele Psema

Ja bych jenom doporucoval cist pozorne. Distribuce ve valny vetsine pripadu nema vliv na to, jak bude prepis vypadat a jaky orez se na disky dostane. To samy s bonusy. Rozhoduje centrala studia (Disney, Fox atd.), ktera na Evrope a od Nemecka dal predevsim setri. Smutne? Ano. Ale volba je bud tohle, nebo vubec nic. :-(

V posledni dobe se situace spis zlepsuje pod tlakem zdejsich prodejcu a diky lepsi komunikaci mezi zakaznikem, distribuci a prodejcem, ale v dobe, kdy je trh s domacimi nosici temer mrtvy, je rapidni zlepseni (u podobnych titulu – budoucich lezaku) proste utopie.

Re: Další Blu-ray oběti ořezu v Česku? Žena v ...

Vložil th0ca (bez ověření), 4. Září 2012 - 10:40

Obrázek uživatele th0ca

trh s domacimi nosici mrtvy? Po konecne rozjeti akce 1+1 BD filmu se myslim praveze vic nez rozjel, nechci strilet od boku, ale myslim ze tyhle akce prodejcum zajistili solidni prodana cisla (nerikam ze zisk!) filmu na bluray. Ja sam sem diky takovymhle akcickam prestal palit blucka a kupuju origose, sice si obcas pekne pockam, ale to mi zilu nepretrhne… takze me dost prekvapilo, ze se porad tyhle orezi obcas najdou :( Achjo.

Re: Další Blu-ray oběti ořezu v Česku? Žena v ...

Vložil Psema (bez ověření), 4. Září 2012 - 11:36

Obrázek uživatele Psema

Tak samozřejmě, že když udělám akci 1+1, že se mi zvedne prodej. Kdyby ne, mohl by se trh rovnou „zavřít“. :D Ale generovaný zisky logicky o moc vyšší nejsou. (Docela by mě zajímalo, kolik ze zlevněnýho disku jde zpátky studiu, myslim, že to moc nebude.) Jasně, pořád se zvětšuje počet lidí, který na Blu-ray přechází, ale pro zahraniční studia je tahle část světa aktuálně (a ještě chvíli určitě bude) prostě skládka odpadu, do kterýho se nevyplatí cpát moc peněz, protože návratnost investice je mizivá. (Docela hezky je to v poslední době vidět i na podpoře titulků, který mnohdy neprochází korekturou a mají kvalitu jako na titulky.com – třeba The Help.) Zisky určujou vývoj k lepšímu a ty jsou větší v USA, popřípadě Anglii, Německu… ne u nás (ani u největších titulů nejde o žádnou slávu). Tady je to v podstatě taková studiová dobročinnost, na který se jim něco málo přisype do kasy, pár krámů zaplatí nájem, ale že by se dělal „pravej byznys“, to ani omylem.

Ale máš pravdu v tom, že označit ho za mrtvej bylo asi moc. Je to spíš takový chytání dechu, který se teď může obrátit kamkoliv. Doufám, že ne k tomu, kam dospěly DVDčka, protože disky v hajzlpapíru fakt nepotřebujem. :)