Kino IMAX v Praze vstoupí do digitální éry

vydáno 31. 1. 2011 | autor IMAX Praha | sekce Tiskové zprávy | téma Z domova | 10 komentářů

Tagy: 3D, 70mm, Auta, IMAX, IMAX 3D, IMAX Praha, kino, Mission: Impossible, Piráti z Karibiku, Tintin, Transformers

IMAX - logo

Digitalizace přinese pražskému kinu IMAX ještě lepší technickou kvalitu a také více filmů.

Kino IMAX v Praze na Flóře zažije revoluci a přejde na digitální promítání. Nejnovější technologie nejenže zvýší kvalitu obrazu a zvuku a přinese divákům lepší zážitek a efekty a hlubší emoce, ale umožní uvádět v kině IMAX více filmů.

Práce spojené s digitalizací budou probíhat od neděle 6. února, konec náročné operace, během níž se vymění projektory, zvuk i plátno a počítá se i s využitím těžké techniky, se předpokládá na čtvrtek 17. února. Po tuto dobu bude kino IMAX zavřené.

Prvním filmem, který kino IMAX uvede v nové digitální technologii, bude Sea Rex 3D, rodinný dokument přibližující dobu prehistorických mořských ještěrů.

Z filmového pásu se bude v kině IMAX promítat už jen několik následujících dní, tento týden také znamená poslední možnost shlédnout na velkém plátně kina IMAX kybernetickou sci-fi Tron: Legacy.

Nahrazení 70mm filmového pásu digitálním systémem znamená skutečný soumrak „celuloidové“ éry filmového promítání u nás.

Nový digitální systém je navržen tak, aby přesně odpovídal unikátnímu formátu projekcí v kinech IMAX – s širokým obrazem odpovídajícím obrovskému plátnu i s výrazně jasnějším obrazem a vyšším rozlišením oproti jiným kinům.

Kino IMAX v Praze - převoz plátna Kino IMAX v Praze - převoz plátna

Základem digitální projekce v kině IMAX jsou hned dva digitální projektory, jejichž synchronizace vytváří ty nejlepší 3D efekty a hloubku dostupné jen v kinech IMAX.

„Digitalizace kin IMAX už v některých zemích proběhla a ohlasy diváků jsou skvělé,“ říká marketingová manažerka kina IMAX Adriana Vrabcová.

„Pro nás v tuto chvíli znamená náročnou logistickou operaci, při níž budeme muset využít i jeřáby. Díky digitalizaci budeme ale moci nabídnout divákům více filmů,“ dodává Vrabcová.

Více filmů

Počet filmů, které jsou převáděny do formátu pro kina IMAX díky oblibě diváků a požadavkům samotných tvůrců, rychle roste. Díky digitální projekci se producentům a distributorům filmů výrazně sníží náklady na pořízení kopie pro kino IMAX. To ve svém důsledku přinese českým divákům více filmů, které budou v kině IMAX v Praze uvedeny.

V poslední době uzavřela společnost IMAX Corporation smlouvu se dvěma velkými hollywoodskými studii Paramount Pictures a Walt Disney Studios.

Díky nim zamíří na velká plátna kin IMAX sedm velkých filmových hitů roku 2011, například čtvrté pokračování Pirátů z Karibiku (trailer), Transformers 3, Auta, Tintinova dobrodružství Stevena Spielberga nebo snímek Mission: Impossible, který vznikal u nás a který navíc pro vybrané sekvence používal speciální IMAX kamery.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře

Re: Kino IMAX v Praze vstoupí do digitální éry

Vložil Anonym (bez ověření), 31. Leden 2011 - 17:12

Obrázek uživatele Anonym

Přeji hezký den, dlouhou dobu a skutečně každodenně navštěvuji stránky HD Magu a jsem vděčen za každou informaci ohledně vydávaných BR disků. Mezi mnou preferované a nejzajímavější články patří recenze jednotlivých filmů. To je dle mého názoru nejzáslužnější činnost, kterou jistě dnes již široké divácké obci můžete přinést, a samozřejmě tou nejcenější informací je vedle zhodnocení filmu právě recenze obrazových a zvukových vlastností konkrétního titulu. Bohužel takovýchto příspěvků znatelně ubylo i přesto, že skutečně zajímavých titulů i u nás přibývá. Jako vcelku naprosto zbytečný se mi jeví příspěvek z dnešního dne,kdy přinášíte informace o kinech Imax. V podstatě mi tato informace je volná a myslím si , že nebudu sám. Přeji jak sobě tak i Vám hodně zajímavých témat za sebe chci poděkovat za Vaši činnost, byť v poslední době s výhradami, váš čtenář J.Hlaváč.

Re: Kino IMAX v Praze vstoupí do digitální éry

Vložil d.f.h, 31. Leden 2011 - 17:40

Obrázek uživatele d.f.h

Díky za podnětnou reakci. Je pravda, že s recenzemi jsme si po náporu koncem minulého roku dali trošku pauzu, ale brzy to zase napravíme, žádný strach :-)

Ncméně nemohu souhlasit s tím, že informace o IMAX technologii nejsou z hlediska HD technologií nepodstatné – stačí se podívat na některé ze souvisejících článků pod touto zprávou…

Re: Kino IMAX v Praze vstoupí do digitální éry

Vložil Me (bez ověření), 1. Únor 2011 - 12:47

Obrázek uživatele Me

Dobrý den,

informace o přechodu na digitální promítání mne zaujala a nejsem jediný. Je dobře, že se zde objevila. Přeji hezký den.

Re: Kino IMAX v Praze vstoupí do digitální éry

Vložil KARLOS (bez ověření), 31. Leden 2011 - 18:15

Obrázek uživatele KARLOS

Vím, že to není chyba HDmagu a že v tiskových zprávách se musí hrát na co nejlepší notu, ALE… V pravdě opravdu nechápu, jak kdokoli může považovat LIEMAX za obrazově kvalitnější, než původní analogový IMAX. Dva projektory jsou sice oproti klasik digitálu fajn, ale pořád je to digitál o rozlišení 2K, na tom se prozatím nic nemění. Předpokládám, že IMAX už upgraduje promítačkama 4K ready, ale moc nevěřím, že by zrovna česká pobočka v aktuální dobu upgradovala za nové zobrazovací čipy. A samozřejmě prakticky veškerý obsah bude 16:9, což znamená, že třeba to spomínané MI4 ty spešl scény bude mít tak jako tak pořád nějakým způsobem ořezány… Chápu, že zvlášť v Pražském IMAXu musel být provoz analogové varianty v posledních letech neúnosný a že tento krok přinese více hollywoodské produkce na české největší plátno, ovšem tak jako tak vnímám tento krok spíš směrem k úbytku kvality…

Re: Kino IMAX v Praze vstoupí do digitální éry

Vložil Anonym (bez ověření), 31. Leden 2011 - 20:37

Obrázek uživatele Anonym

Co jsem zaslechl (primo v kine), tak by se melo digitalizovat 4K projektorama. Doufam ze to nebyly jen plane zpravy!!

Re: Kino IMAX v Praze vstoupí do digitální éry

Vložil TT (bez ověření), 1. Únor 2011 - 21:47

Obrázek uživatele TT

Ono i tie 4K nedokážu nahradiť 70mm čo do kvality obrazu, ale nič lepšie bohužial nie je. Trochu hodne zamrzí že samotný IMAX vydáva také klamlivé info o kvalitách toho a toho, stačí trochu pogoogliť a každý si lahko nájde že 70mm budú digi. technológie ešte hodne rokov dobiehať. Velká škoda že tam 70mm nevydržalo čo najdlhšie.

Re: Kino IMAX v Praze vstoupí do digitální éry

Vložil Anonym (bez ověření), 8. Únor 2011 - 16:34

Obrázek uživatele Anonym

Zlepšení kvality oproti původním analogovým promítačkám 70 mm, které byly mimochodem také dvě??? To je jen pěkná ukázka marketingového žvástu. Realita je pěkně popsána tady: http://hdmag.cz/…at-zije-kral

Re: Kino IMAX v Praze vstoupí do digitální éry

Vložil Jimbo (bez ověření), 17. Únor 2011 - 13:47

Obrázek uživatele Jimbo

neprotiřečí si náhodou tento článek s tímto http://hdmag.cz/…at-zije-kral kde HDMag kritizoval budoucí nekvalitu Imaxu a teď ji tu vynáší do nebes?

Re: Kino IMAX v Praze vstoupí do digitální éry

Vložil d.f.h, 17. Únor 2011 - 13:51

Obrázek uživatele d.f.h

Toto je tisková zpráva a jejím autorem je IMAX Praha. Zmiňovaný článek je autorský. Srovnání si tedy může udělat každý jedinec sám, má k dispozici všechny potřebné informace.

Re: Kino IMAX v Praze vstoupí do digitální éry

Vložil komal (bez ověření), 14. Listopad 2018 - 10:08

Obrázek uživatele komal

I’m happy I located this blog! From time free gift cards code generator to time, students want to cognitive the keys of productive literary essays composing. Your first-class knowledge about this good free gift cards code generator post can become a proper basis for such people.