Rozšířený Pán prstenů na Blu-ray ještě letos?

vydáno 19. 1. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy | 6 komentářů

Tagy: Blu-ray, DVD, film, Hobit, New Line Cinema, Pán Prstenů, The Lord Of The Rings, Warner Bros., Warner Home Video

Pán prstenů - filmová trilogie (The Lord of the Rings: The Motion Picture Trilogy, 2010) (Blu-ray)

V jednom mají fanoušci Pána prstenů jasno od samého začátku: Celá trilogie je podstatně lepší v rozšířené verzi. Ta vyšla před několika lety v naprosto parádních edicích až po uši nařachaných bonusy, které ještě v dárkovém balení doplňovaly sběratelské sošky. Má to ale drobný háček. Zatím existují jen na DVD.

Tahle DVD měla krom zmíněného ještě jednu velmi důležitou vlastnost: Jednotlivé díly trilogie se rozprostíraly na dvou dvouvrstvých discích. Tím pádem byl dostatek prostoru pro co nejvyšší možný bitrate, který sliboval co nejvyšší možnou audiovizuální kvalitu. A opravdu – rozšířené edice Pána prstenů jsou dodnes co se týče kvality obrazu i zvuku jedny z nejlepších disků, jaké kdy vznikly.

Když tedy New Line Cinema ve spolupráci s Warner Home Video slíbili Blu-ray vydání slavných velkofilmů odehrávajících se ve Středozemi, spousta majitelů rozšířených DVD edic nad nimi jen mávla rukou – kinoverze jim za ty peníze nestojí, i když jsou teď ve vysokém rozlišení. Jak se navíc ukázalo, filmy ve Full HD nevypadaly ani zdaleka tak sexy, jak všichni předpokládali.

TIP: Přečtěte si naše recenze Blu-ray vydání trilogie Pán prstenů:

O to víc se začalo doufat v brzký release extended sestřihů. Dá se totiž čekat, že ty na tom budou po kvalitativní stránce podstatně lépe. Obzvlášť pokud se Warneři poučí, vyslechnou stížnosti majitelů momentálně jediných existujících Blu-ray edic a pro jistotu vytvoří úplně nové obrazové mastery.

Dlouho se mluvilo o tom, že by delší verze filmů mohly na Blu-ray spatřit světlo světa těsně před premiérou prvního dílu Hobita (který se chystá na konec roku 2012). Dávalo by to smysl. Nejnovější drby přímo z ústředí WHV ale tvrdí něco jiného:

Rozšířené Blu-ray edice Pána prstenů vyjdou ještě letos a už se na nich pracuje. Kdy konkrétně se na pultech tihle krasavci objeví, to ale zatím známo není. První polovina roku to nebude určitě. Z marketingového hlediska by samozřejmě dávalo smysl poslední čtvrtletí.

Máme se samozřejmě na co těšit. Sám Peter Jackson sliboval, že si spousty dokumentárních materiálů schoval pro HD release a Warneři jsou známí tím, že se o většinu tak velkých BD edic a filmů velmi pečlivě starají. Pokud Blu-ray opravdu vyjde až na konci roku, je navíc dost pravděpodobné, že na něm bude i nějaký drobný sneak-peak na Hobita.

Většina z nás se každopádně bude modlit za jedno: Aby se Pán prstenů objevil v co nejvyšší možné audiovizuální kvalitě. Rozhodně si to zaslouží.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Rozšířený Pán prstenů na Blu-ray ještě letos?

Vložil th0ca (bez ověření), 20. Leden 2011 - 12:53

Obrázek uživatele th0ca

drzim palce at je kvalita numi numi.

Re: Rozšířený Pán prstenů na Blu-ray ještě letos?

Vložil Derek (bez ověření), 20. Leden 2011 - 19:52

Obrázek uživatele Derek

Ať vyjde co nejlepší, prosíííííím !!!!!!

se těším jak malej jarda :)

Re: Rozšířený Pán prstenů na Blu-ray ještě letos?

Vložil Shorty (bez ověření), 23. Leden 2011 - 18:33

Obrázek uživatele Shorty

Ja zas doufam ze k tomu daj poradnou HD zvukovou stopu a ne DD 640kb/s, nebo hur

Re: Rozšířený Pán prstenů na Blu-ray ještě letos?

Vložil d.f.h, 23. Leden 2011 - 19:20

Obrázek uživatele d.f.h

Tak tohle úplně nechápu – originální stopa je v DTS-HD Master Audio 5.1 už u Blu-ray kinoverzí, takže není důvod, proč by neměla být u prodloužených edicí. Pokud je řeč o českém dabingu, tak na něj sere pes.

Re: Rozšířený Pán prstenů na Blu-ray ještě letos?

Vložil Ondřej Peterka (bez ověření), 24. Leden 2011 - 18:47

Obrázek uživatele Ondřej Peterka

Mě by i hypotetický důvod napadl. Rozšířené scény, které nikdy nebyly určeny pro kino by nemusely dostat stejně kvalitní studiový master. Pak by teoreticky studio při snaze ušetřit mohlo zvolit třeba i variantu prostého DTS. Je to asi dost kulhající analogie, jak z hlediska doby, tak budgetu, ale svého času takhle vyšel na DVD Rok Ďábla, kdy film při rozšířených scénách přepínal z DD 5.1 na 2.0 s Pro Logic.

Jinak co se týče dabingu a psa, tak naprostý souhlas.

Re: Rozšířený Pán prstenů na Blu-ray ještě letos?

Vložil Rezza (bez ověření), 24. Leden 2011 - 22:54

Obrázek uživatele Rezza

Ze by duvod pro novou TV? :) Zvuk tu moc uz nepolepsim, ale co uz.