Trpký konec HD DVD jednotky pro Xbox 360

vydáno 7. 5. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Glosy | téma Přehrávače, Ze světa

Tagy: 1080p, Blu-ray, DVD, film, GameStop, HD DVD, herní konzole, Microsoft, přehrávač, prodej, Sony, Toshiba, upscaling, USB, válka formátů, Xbox 360, Xtra-vision

O jakém konci je to vlastně řeč? Sám Microsoft přece oznámil ukončení výroby této periferie své herní konzole už v únoru! Jen čtěte dál. Tohle je jedna z těch historek, které budete vyprávět svým „HD pozitivním“ známým pro pobavení.

Xbox 360 s HD DVD modulem

Herní konzole Xbox 360 se sice prodává relativně dobře, přídavná HD DVD jednotka ale měla bohužel smůlu. Objevila se v roce 2006 a pomocí propojení s Xboxem přes USB dokázala přehrávat nejen klasické DVD filmy (včetně slušného upscalingu až na rozlišení 1080p), ale také HD DVD tituly, které se v té době právě začínaly prát o trh s konkurenčním Blu-ray.

Microsoft se ohledně formátu HD DVD angažoval zcela pochopitelně, spolu se společností Toshiba se totiž přímo podílel na jeho vývoji, zejména na interaktivní technologii HDi. Ani jeho vliv (a peníze…) ale nedokázaly zastavit konkurenční formát Blu-ray společnosti Sony, který ukrajoval stále větší kus z pomyslného koláče.

Zajímavý je v tomto směru cenový vývoj HD DVD jednotky. V době uvedení na konci roku 2006 stála $199, během roku 2007 klesla cena na $179 a letos v lednu byla k mání za $130. Pak ale přišla zpráva, která okončila takzvanou válku HD formátů – 19. února Toshiba oficiálně oznámila konec HD DVD. Ze všech HD DVD přehrávačů se v tu chvíli staly nepotřebné kusy šrotu a ani HD DVD jednotka pro Xbox 360 nebyla výjimkou.

Xbox 360 - logo

Dva dny po oznámení Toshiby spadla její cena na $50 a internetové aukce zaplnilo neuvěřitelné množství nabídek použitých kusů. Což o to, nabídek bylo dost, 300 000 celosvětové prodaných kusů je celkem slušné číslo… Poptávka ale žádná. O měsíc později zasadil Microsoft svému dítěti ránu z milosti a oznámil ukončení výroby HD DVD jednotky. Pro konzoli Xbox 360 jako takovou to neznamenalo vůbec nic, hry pro ni totiž vycházejí na standardních DVD a tuto mechaniku má přístroj samozřejmě zabudovanou.

To nejlepší přijde jako obvykle až na konec. Ačkoliv se spekulovalo i o stažení zbývajících skladových zásob HD DVD jednotky, zřejmě se tak nestalo a prodejci si teď neví rady. Před několika dny ji totiž v Irsku nabízely dva řetězce za opravdu neuvěřitelnou cenu: GameStop (největší světový prodejce videoher a příslušenství) za €10 a Xtra-vision (největší irský řetězec videopůjčoven) za ještě výhodnějších €10. Že se jedná o stokorunové částky, to si dokáže jistě spočítat každý sám.

Takový je tedy onen zmiňovaný trpký konec. Dobrá, pokud máte doma Xbox 360, můžete koupí HD DVD jednotky získat za mrzký peníz přehrávač DVD s upscalingem a nádavkem i možnost podívat se na nějaké to HD DVD. Jejich počet se sice definitvně zastavil na necelých pěti stech a neexistuje šance, že by se někdy v budoucnu objevily další tituly, ty existující se ale dají sehnat doslova za pár korun. Navíc nejsou regionálně kódované, takže vám nic nebrání procvičit si angličtinu nebo nějaký jiný světový jazyk – HD DVD filmy totiž nikdy neměly českou podporu (samozřejmě až na Horem pádem, kterýžto disk má šanci stát se sběratelským unikátem).

Blu-ray Disc logo

Jenže proč by to kdo dělal? Jediným formátem domácí HD zábavy je Blu-ray a všechny filmy, které díky konkurenční válce formátů vyšly pouze na HD DVD, vyjdou dříve nebo později i na Blu-ray. Utrácet za mrtvou technologii je zbytečné, i když by se to mohlo zdát být neobyčejně výhodné. Přitom stačilo relativně málo a v tuto chvíli jsme se zde bavili o mrtvém Blu-ray.

„Modrou“ ale čeká ta nejsvětlejší budoucnost a my můžeme být přímo u toho. Tak si to užívejme.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Glosy

Komentáře